Tibet is vanaf zondag weer open voor buitenlandse toeristen. Dat heeft het regionale bureau voor toerisme maandag meegedeeld. China had het aantal bezoekers 'om veiligheidsredenen' beperkt. Maar nu alles weer veilig is, zijn buitenlandse toeristen vanaf 5 april weer welkom, liet een woordvoerder weten.

China was duidelijk bang voor protesten in Tibet en omliggende gebieden. Het was deze maand 50 jaar geleden dat China een opstand van Tibetanen tegen de Chinese overheersing neersloeg en de Dalai Lama naar India moest vluchten. Een jaar geleden kwam het in de regionale hoofdstad Lhasa tot bloedige botsingen.

Het staatspersbureau Xinhua meldde maandag dat het aantal bezoekers van Tibet in de eerste negen maanden van 2008 fors is gedaald. Het haalde een rapport van deskundigen aan, die de terugval in het toerisme wijten aan de protesten. De extra veiligheidsmaatregelen en het weren van buitenlandse toeristen laten zij onvermeld.

Europees commissaris voor externe betrekkingen Benita Ferrero-Waldner riep maandag in gesprekken met vicepresident Lo Keqiang en minister van Buitenlandse Zaken Yang Jiechi op tot nieuw overleg tussen de Chinese regering en vertegenwoordigers van de Dalai Lama.

Ze zei dat haar Chinese gesprekspartners minder fel reageerden dan in het verleden, maar dat Beijing contact met de Tibetaanse geestelijk leider blijft afwijzen. 'Wij menen dat onderhandelingen de enige manier zijn om vooruit te komen. Beijing hoeft het niet met elk standpunt van de Dalai Lama eens te zijn, maar ze zouden er op zijn minst over moeten praten', zei Ferrero-Waldner.