Hoogste temperatuur ooit in Kleine-Brogel
Foto: srd
In het weerstation van Kleine-Brogel is donderdag tussen 15 en 16 uur een temperatuur van 38,2 graden opgemeten. Dat is de hoogste temperatuur ooit in het station, dat sinds 1954 in gebruik is. Het vorige record (37,8 graden) in Kleine-Brogel dateerde van 19 juli 2006.
Het was al eerder duidelijk dat donderdag de (voorlopig) warmste dag van het jaar zou worden. Rond 13.00 uur werd in Ukkel een temperatuur van 32,4 graden opgemeten, waarmee het record van woensdag (31,7 graden) verbroken werd.

Uiteindelijk is de temperatuur in Ukkel, dat als referentiepunt voor België aanzien wordt, donderdag opgelopen tot 33,0 graden, zo meldt weerman David Dehenauw.

Ondanks de opvallend hoge temperaturen is er geen sprake van een hittegolf. We kunnen pas van een hittegolf spreken wanneer ten minste vijf dagen na elkaar een maximumtemperatuur van 25 graden of meer wordt opgetekend, waarbij de thermometer minstens drie dagen 30 graden of meer aanwijst. Dat zit er niet meer in, omdat voor vrijdag maxima tot slechts 22 graden worden voorspeld.