In de Antwerpse Zoo zijn vanmorgen voor het eerst in Europa twee jongen van de wondergekko uit het ei gekropen. De wondergekko soort Teratoscincus scincusis een bijzonder soort hagedisachtige die zijn natuurlijke leefomgeving heeft in onder meer de woestenij van het Arabische schiereiland. In gevangenschap leeft hij alleen in de Antwerpse Zoo en in het Sharjah Breeding Center in de Verenigde Arabische Emiraten.
De wondergekko is moeilijk te kweken. De eitjes worden per twee gelegd en zijn broos. Het vijftien centimeter grootte volwassen diertje leeft voornamelijk onder de grond en bij voorkeur in gangenstelsels, waar het dertig tot veertig graden Celsius kan worden. Die situatie is nagebootst in Antwerpen en heeft tot resultaat geleid. Het volwassen dier verlaat alleen het hol om te jagen op insecten.

Een jaar geleden kreeg de Antwerpse Zoo vijf exemplaren, twee mannetjes en drie vrouwtjes, als onderdeel van een herplaatsing- en kweekproject voor de gekko’s in de Verenigde Arabische Emiraten. De gekkopopulatie wordt daar in zijn natuurlijke leefgebied bedreigd door de uitbreiding van de luchthaven.

Onduidelijk nog is om welke soort het precies gaat. DNA-analyse in de Verenigde Staten zal dat moeten uitwijzen.