BRUSSEL - Yseult Gervy, de Belgische recordhoudster op de 200 m rug en de 400 m wissel, heeft beslist definitief de zwemcompetitie vaarwel te zeggen. Ze maakte die beslissing op het einde van de week bekend aan het Belgisch Olympisch en Interfederaal Comité (BOIC). De 23-jarige zwemster kende (te)veel moeite om haar vroegere niveau terug te vinden na ernstige gezondheidsproblemen in de lente van 2001.
Gervy moest afzeggen voor de wereldkampioenschappen in Fukuoka en het Euro kortebaan in Antwerpen. Door haar slechte resultaten op de Grote Prijs van Vlaanderen in Brugge, begin mei, raakte ze ontmoedigd, wat haar trainigen niet ten goede kwam.

De zwemster van Ittre zette haar eerste stappen in de zwemsport bijj Orca Soignies, alvorens op vijftienjarige leeftijd voor vier jaar naar UCLN te trekken. De laatste jaren zwom ze voor CNBA, waar ze getraind werd door haar broer. Gervy won twintig Belgische titels tussen 1994 en 2000, brak zeventien nationale records en nam deel aan twee Olympische Spelen (15e op 400 m wissel in '96; 14e op 200 m wissel in '00), aan het WK 1998 in Perth (18e op 400 m wissel) en aan vier Europese senioreskampioenschappen met als beste resultaat een bronzen medaille op Helsinki 2000 op de 400 m wissel, achter Klochkova en Caslar, respectievelijk eerste en derde op de Spelen in Sydney drie maanden later.

Yseult Gervy stond op de halfjaarlijkse lijst van het BOIC ingeschreven als Olympisch 'B'-gepreselecteerde (hetzelfde statuut als Fabienne Dufour en Sofie Goffin). Die lijst zou aan het einde van de zomer, na de Europese kampioenschappen in Berlijn, geactualiseerd worden.