BRUSSEL - Euro1080 is bereid om met de VRT samen te werken aan een cultuurkanaal. Vlaanderen is immers te klein voor twee cultuurkanalen, meent Gabriel Fehervari, de ceo van Euro1080. Zijn zender plant voor het najaar een eigen Vlaamse cultuurzender, HD3, en werkt naar eigen zeggen elders in Europa al samen met publieke omroepen aan cultuurzenderprojecten.
In een mededeling benadrukt Euro1080 dat zijn Vlaamse cultuurzender deel uitmaakt van een kader van twaalf cultuurzenders die het mediabedrijf in de periode 2006-2008 plant in verschillende Europese regio’s. De programma’s zullen in Vlaanderen gemaakt worden, wat in een eerste fase goed is voor 25 arbeidsplaatsen. Dat kan op termijn evolueren naar 200 à 300 extra jobs, luidt het nog.

Fehervari benadrukt dat twee culturele zenders in Vlaanderen economisch niet leefbaar is. Hij ziet evenwel positieve elementen in het ontwerpdocument van de Vlaamse regering: ,,De Vlaamse regering voorziet inzake een cultuurkanaal expliciet dat samenwerking met de privésector mogelijk is. Ik ben van mening dat de opening mooie perspectieven biedt.''

Fehervari denkt onder andere aan redactionele en cross-mediale samenwerking met de VRT. hij wil snel met de VRT de mogelijkheden van een samenwerking onderzoeken en hoopt dat de VRT, de ministers van Media en Cultuur een dergelijke samenwerking ,,onbevooroordeeld'' zullen onderzoeken.