Vlaams minister van Media Kris Peeters wil het budget voor het Pascal Decroos Fonds, dat momenteel nog 250.000 euro bedraagt, verdubbelen tot 500.000 euro. "We moeten de dynamiek van kwaliteitsvolle journalistiek blijven ondersteunen", aldus de mediaminister donderdag tijdens de Staten-Generaal van de Media.
Diverse sprekers klaagden donderdag tijdens de Staten-Generaal van de Media belangrijke pijnpunten van de Vlaamse media aan: de Vlaamse kranten brengen te veel eenheidsworst en te weinig buitenlands en Europees nieuws, ze hebben te weinig aandacht voor analyserend cultureel nieuws en onderzoeksjournalistiek krijgt te weinig aandacht.

Net donderdag kondigt Peeters een verhoging aan van het budget voor het Pascal Decroos Fonds voor bijzondere journalistiek. Dat fonds is een onafhankelijke vereniging die de kwaliteits- en onderzoeksjournalistiek bevordert. "Ik hecht immers groot belang aan de investeringen in kwaliteitsvolle, onafhankelijke en pluriforme journalistiek", aldus Peeters.

Naar aanleiding van de Staten-Generaal van de Media publiceerde de Vlaamse Vereniging van Journalisten (VVJ) de strategische nota "Voor het behoud van het pluralisme en de kwaliteit van het nieuws. Een zwart-, wit- en draaiboek over de mediacrisis en haar uitwegen in 2009-2010".

In de nota staan voorstellen voor gerichte oplossingen ter verbetering van de positie van de mediawerker en de kwaliteit van het nieuws. Een greep uit het aanbod: loonlastenverlaging voor de mediasector, de oprichting van een paritair comité voor de media, de inperking van precaire statuten, zoals tijdelijke en interimcontracten, en de reactivering van oudere journalisten.

De nota wordt gedragen door het Vlaamse Mediaplatform, dat een tiental jaar geleden het licht zag en de beroepsunie VVJ en de drie vakbonden ACV, ABVV en ACLVB omvat.