Spektakel Achter de Kazerne
Foto: belga
KV Mechelen en Westerlo hebben hun kansen op de halve finale gaaf gehouden. Malinwa won weliswaar, maar de bezoekers konden twee belangrijke uittreffers maken.
Voor Westerlo was het alweer van zondag 27 december geleden dat het nog eens van officieel wedstrijdvoetbal mocht proeven. Toen verloor het met 1-0 van Zulte-Waregem. Nadien gingen matchen tegen Moeskroen en Club Brugge om welbekende redenen niet door. Malinwa eindigde 2009 en begon 2010 met een overwinning. Beide coaches hadden weinig verrassingen in petto. Maes dropte zoals verwacht Geudens en Nong in zijn basiself, terwijl bij de bezoekers Quina de voorkeur kreeg op de nog niet wedstrijdfitte Farssi.

Zowel voor Malinwa als Westerlo vormt de Beker van België méér dan een toemaatje op de competitie. Beide Antwerpse clubs willen maar al te graag naar de halve finales en startten dan ook voorzichtig aan de partij.

Geudens kopte op vrije trap van Gorius het eerste kansje hoog over. Nong had vervolgens de openingstreffer aan de voet, maar de topschutter van geel- rood miste compleet zijn schot. Beide ploegen acteerden vanuit een sterke organisatie en dat resulteerde aanvankelijk tot veel middenveldspel. Tot de Westelse rechtsachter Vanaudenaerde een ideetje kreeg. Als een telegeleid projectiel verstuurde hij een lange bal richting Dekelver, die op zijn eigengereide manier de o zo belangrijke treffer op verplaatsing tegen de netten knalde. Malinwa sloeg echter mokerhard terug. Nong schotelde met een handigheidje Mununga de gelijkmaker voor, waarna Gorius moederziel alleen de 2-1 onder De Winter mocht binnen schuiven. Binnen de vier minuten had de thuisploeg zijn achterstand omgebogen in een voorsprong. Persoons schoot geel-rood bijna helemaal op rozen, maar zijn knal strandde van dichtbij op de paal. Ook Biset miste vervolgens zijn kopkans op de 3-1. De bezoekende defensie beleefde even moeilijke tijden en na Quina ging ook Van Kerckhoven op de bon. Dat het Westerlo menens was, bleek uit de volgende fase. Gorius bleef geblesseerd liggen, maar de bezoekers speelden rustig voort. Ghomsi vond het welletjes en torpedeerde Iakovenko, wat resulteerde in de derde gele kaart van de partij.

Op een zucht van de rust kreeg Malinwa nog een opdoffer. Na een mooie één-twee tussen Delen en Annab kwam het leer bij Ceesay. De Gambiaan vond de vrijstaande Iakovenko, die de 2-2 voorbij Biebauw schoof. De Oekraïner maakte zich niet bepaald sympathiek door de Mechelse fans ostentatief uit te dagen met zijn hand aan het oor. De klassieker 'Je bent te slecht voor Anderlecht' liet niet lang op zich wachten.

Held Gorius

Maes liet tijdens de rust Van Hoevelen in de kleedkamer, waardoor Van Goethem op het veld kwam. De eerste kans van de tweede helft was er een voor de bezoekers. Biebauw had moeite met een schot van Iakovenko, maar Dekelver was té verrast om de herneming te benutten. Het spel bleef bitsig en even later kreeg Iakovenko een koekje van eigen deeg. Buyens speelde lustig voort toen de middenvelder van Westerlo geveld lag na een duel met Geudens. Een robbertje vechten was het gevolg, dat door ref Colemonts koelbloedig - en zonder kaarten gezwaai - beëindigd werd. Er werd echter ook nog gevoetbald. De Winter verkeek zich op een center van Persoons, maar Nong kon niet besluiten. Uitstel van executie, want na contact met Delen ging Gorius tegen de vlakte. De Fransman zette de strafschop zelf genadeloos om. De bezoekers kregen een nieuwe tik toen Quina zijn tweede gele kaart kreeg en mocht gaan douchen. Ceulemans bracht Ruiz nog tussen de lijnen, terwijl Maes verrassend Gorius - tot diens eigen ongenoegen - naar de kant haalde. Biset miste nog dé kans op de 4-2, zodat deze ware cupmatch een interessant vervolg krijgt volgende week in 't Kuipje.