Een opmerkelijk schaaktoernooi maandagavond in de studio’s van het Eurocam Media Center in Lint, in de provincie Antwerpen. Garry Kasparov (44), voormalig wereldkampioen schaken én Russisch presidentskandidaat, neemt het op tegen 24 Belgische bedrijfsleiders onder wie Jan Callewaert (CEO Option), Gabriel Fehervari (CEO Alfacam) en Eric Dralans (voorzitter ING België).
Het gebeuren kadert in een promotiestunt van CVWarehouse. Het Antwerpse onlinerekruteringsplatform wil zijn nieuw ontwikkelde website in de verf zetten.

Volgens zaakvoerster Inge Geerdens veronderstelt succesvol rekruteren en ondernemen een combinatie van snelheid en strategisch inzicht, net als bij schaken. 'De keuze om ons nieuw platform te lanceren met een exclusief toernooi lag voor de hand', aldus Geerdens.

Het is van de jaren tachtig geleden dat er nog een groot toernooi in ons land werd gehouden. Bovendien is het de eerste keer dat een dergelijk evenement op tv getoond wordt. Er worden zowat zevenhonderd mensen verwacht voor het toernooi dat gecapteerd wordt door 28 HD-camera’s en live uitgezonden op HD1 en de cultuurzender van EXQI via Belgacom TV, Coditel, INDI of Telenet Digital TV.

Commentaar is van de Britse schaaklegende Nigel Short. Op zijn spel tegen de bedrijfsleiders maandagavond wil Kasparov geen tijd kleven. 'Het fun-gehalte van het evenement is mijn grootste uitdaging.' Kasparov, groot tegenstander van het huidige Russische regime van Vladimir Poetin, wordt in zijn thuisland geboycot door Kremlin-gestuurde mediakanalen en maakt van zijn bezoek aan ons land gebruik om West-Europa een boodschap mee te geven.

Volgens de man moet de morele steun aan het Poetin-regime stoppen. 'Er moet duidelijk gesteld worden dat het niet tot de democratie behoort. Er is kritiek nodig die moet gehoord worden.'

De man twijfelt aan zijn overwinningskansen in de verkiezingsstrijd. 'De uitslag is voorspelbaar en de fraude zal massaal zijn', aldus de schaakkampioen. 'We zullen misschien verliezen, maar onze kinderen kunnen vertellen dat we het hebben geprobeerd. Ik ben een historisch optimist en volgens mij zal het huidige regime geen twee jaar stand meer houden.'

Toch speelt Kasparov maandagavond alleen schaak. Hij heeft geen lobbyafspraken met Belgische politici, maar integendeel wel lof voor hen. 'Ik ben jaloers op de normale manier waarop er altijd debat is in jullie land, ook tijdens een uiterst moeilijke situatie. België mag een voorbeeld zijn voor de rest van Europa.'