LONDEN - Een voormalige Russische spion die veel kritiek heeft geuit op de Russische president Vladimir Poetin, verkeert in levensgevaar na hoogstwaarschijnlijk te zijn vergiftigd. Dat melden de Britse media zondag.
Aleksander Litvinenko, ex-luitenant-kolonel van de Russische inlichtingendienst FSB (de voormalige KGB), deed onderzoek naar de moord op de journaliste Anna Politkovskaya. Hij werd ziek nadat hij met een contact had geluncht in een sushibar, meldt de Mail on Sunday.

,,Aleksander twijfelt er in het geheel niet aan dat hij is vergiftigd in opdracht van de Russische regering'', aldus een intieme vriend van Litvinenko. Litvinenko kreeg in 2001 politiek asiel in Groot-Brittannië nadat hij een complot van de FSB tegen de eveneens in Groot-Brittannië verblijvende Russische oligarch Boris Berezovski had verijdeld.

Litvinenko is er ernstig aan toe, maar zijn toestand is stabiel, zo meldt een woordvoerder van het UCL-ziekenhuis in Londen. Hij staat onder gewapende bewaking. Zijn haar is uitgevallen, hij praat moeilijk en hij heeft maar 50 procent overlevingskans, aldus de Mail on Sunday.

Volgens The Sunday Times zijn zijn nieren beschadigd, geeft hij voortdurend over en heeft hij vrijwel al zijn witte bloedlichaampjes verloren. Het medisch rapport waaruit The Sunday Times citeert, meldt dat de voormalige spion is vergiftigd met thallium, een van de bestanddelen van rattengif. Hij zou driemaal de maximale dosis hebben binnengekregen.

De Britse politie bevestigt dat er een onderzoek is geopend naar ,,vergiftiging onder verdachte omstandigheden''.