Silvio Proto tot 2010 bij Anderlecht
Foto: belga
BRUSSEL - Silvio Proto speelt de komende vijf seizoenen bij Anderlecht. Dat bevestigde Proto's manager, Pietro Allatta, vanmiddag. ,,De onderhandelingen tussen beide partijen duurden maandagnacht tot 3u en werden vanmiddag afgerond'', aldus Allatta. Proto, de 22-jarige doelman van de Rode Duivels, komt over van La Louvière.
Daarmee komt een eind aan de soap rond de jonge talentvolle doelman, die dit seizoen een plaats verwierf tussen de palen bij de nationale ploeg. Een jaar voor het einde van zijn contract bij de Wolven was de vijfvoudige international grof wild geworden op de Europese voetbalmarkt. Hij werd geciteerd bij PSG, Arsenal, Chelsea, Barcelona en Spartak Moskou.

Het werd dus ,,de beste club van België'', dixit Proto. Aanvankelijk wilde Anderlecht-manager Herman Van Holsbeeck niet meer met Proto’s manager Allatta onderhandelen, maar met het Europese seizoen in aantocht raakte de zaak in een stroomversnelling.

Anderlecht wil dat de jonge Proto speelgerechtigd is voor de tweede voorronde van de Champions League, waarvan volgende week de heenwedstrijd op het programma staat. Donderdag moet de spelerslijst bij de UEFA zijn. Allatta, Van Holsbeeck en La Louvière-voorzitter Filippo Gaone kwamen vanmiddag tot een akkoord.

,,De ondertekening van het contract gebeurt waarschijnlijk morgen'', vertelde Allatta nog. ,,Vanavond zit de Anderlechttop namelijk in Duitsland voor de vriendschappelijke wedstrijd tegen Fenerbahçe.''

Vijfde transfer

Silvio Proto (°23 mei 1983, 1m84, 75 kg) begon zijn voetbalcarrière in 1989 bij RACS Couillet, om in 1996 bij Olympic Charleroi te belanden. In 1999 plukte La Louvière hem daar weg.

Met Proto erbij heeft Anderlecht nu vier doelmannen in zijn rangen naast Jan Van Steenberghe, Daniel Zitka en Tristan Peersman. Die laatste mag na de komst van Proto bij andere ploegen gaan testen.

Proto is al de vijfde transfer in het tussenseizoen voor de nummer twee in de Belgische competitie achter Club Brugge. Eerder al trokken de hoofdstedelingen de Turk Serhat Akin (Fenerbahçe), de Roemeen Marius Mitu en Laurent Delorge (Lierse) en Bart Goor (Feyenoord) aan.