WASHINGTON - Washington heeft er de Europese Unie (EU) van beschuldigd om de onderhandelingen over de overheidssteun aan commerciële vliegtuigbouwers te blokkeren en dreigt ermee de zaak weer voor de Wereldhandelsorganisatie (WTO) te brengen. De Europese Unie noemde die houding zaterdag in een reactie
De Amerikaanse handelsafgevaardigde Robert Zoellick besliste om de toon op te voeren na een onderhoud vrijdag met zijn Europese collega, Europees commissaris voor Handel Peter Mandelson, over de subsidies aan het Amerikaanse Boeing en zijn Europese concurrent Airbus.

Volgens Zoellick zijn de Europeanen niet bereid om de subsidies af te schaffen. "Als zij de overeenkomst van januari aan hun laars lappen, stappen we weer naar de WTO om de afschaffing van de subsidies te bekomen" zei Richard Mills, woordvoerder van Zoellick.

Begin januari gaven de Verenigde Staten en de Europese Unie zichzelf drie maanden om opnieuw te onderhandelen over het bilateraal akkoord uit 1992 over de subsidies die beide grootmachten aan de luchtvaartindustrie mogen toekennen. Daardoor kwam een eerder door de VS aangespannen procedure bij de WTO stil te liggen. De VS en de EU beschuldigen elkaar van onrechtmatige steun aan de eigen vliegtuigbouwers.

De EU beschuldigt de VS er nu van de lopende onderhandelingen "unilateraal" te hebben verbroken, "een voorbarig en oppervlakkig gebaar", stelde eurocommissaris Mandelson. "Ik begrijp de moeilijkheden van de onderhandelingen, maar ik denk dat we die moeilijkheden overwonnen konden hebben door extra inspanningen te leveren". Mandelson verzekerde nog dat hij de transatlantische gesprekken graag opnieuw zou aanvatten en hoopt dat dit met Zoellicks opvolger, Rob Portman, zal lukken.