Pelosi wil onderzoek naar regering Bush
Nancy Pelosi Foto: ap
Nog voor de Democraat Barack Obama de eed heeft afgelegd als nieuwe Amerikaanse president, lijkt hij een meningsverschil te hebben met voorzitster Nancy Pelosi van het Amerikaanse Huis van Afgevaardigden - een partijgenote van hem. Het gaat daarbij om de door de Republikein George Bush doorgevoerde belastingsverlagingen en een onderzoek naar (de) daden van de aftredende regering.
Pelosi heeft zondag gezegd te willen dat het Congres erover nadenkt om de belastingsverlagingen, die Bush heeft doorgevoerd voor mensen die meer dan 250.000 dollar verdienen, in te trekken voor ze aflopen in 2010. Tijdens zijn verkiezingscampagne had Obama dit beloofd, maar sindsdien is hij daarvan afgeweken en liet hij verstaan ze gewoon te willen laten aflopen.

De invloedrijke voorzitster van het Huis motiveerde haar wens door de campagnewoorden te herhalen dat volgens het Amerikaanse Rekenhof (CBO) niets meer tot het begrotingstekort heeft bijgedragen dan de belastingverlagingen voor de rijkste Amerikanen.

De Republikeinen ontkennen dat er een rapport is van het CBO volgens hetwelk de belastingverlaging voor de rijksten het meest heeft bijgedragen tot het enorme deficiet op de Amerikaanse begroting.

Ook zei Pelosi dat zij een onderzoek wenst naar het de laan uitsturen door de regering Bush van negen federale procureurs-generaal. "Ik denk dat we uit het verleden moeten leren en wij kunnen het politiseren van bijvoorbeeld het ministerie van Justitie niet onbekeken laten. Het verleden is de proloog".

Vorige week liet de Democraten in het Huis weten ook te willen uitmaken of de uittredende regering in naam van de nationale veiligheid wetten heeft overtreden. Obama legde in die zaken meer voorzichtigheid aan de dag door te zeggen dat hij naar de toekomst wil kijken en "niet naar het verleden" niettegenstaande hij "denkt dat niemand boven de wet staat".