,,Lijst Dedecker'' met ,,gezond verstand'' naar federale verkiezingen
BRUSSEL - ,,Gezond verstand''. Met die slogan trekt de Lijst Dedecker, de partij van Jean-Marie Dedecker, naar de federale verkiezingen van 10 juni. Zo bleek op de voorstelling van zijn nieuwe lijst.
Uit de beginselverklaring van Lijst Dedecker blijkt dat het gezond verstand de leidraad vormt van de nieuwe volkspartij. ,,We zullen luisteren naar het volk'', aldus Dedecker. De partij is volks omdat ze wil luisteren wat er leeft bij de bevolking en ze wil opkomen voor alle Vlamingen.

De partij is ,,vrij en onafhankelijk en volgt een rechtlijnige politiek, waarbij de ingenomen standpunten gerespecteerd dienen te worden''. Lijst Dedecker streeft naar een zelfstandig Vlaanderen, dat zelf zijn inkomsten moet kunnen innen en over zijn uitgaven kunnen beslissen.

Vlaanderen moet een ondernemende regio worden, vindt Dedecker, met speciale aandacht voor zelfstandigen en KMO's. De partij wil een echte sociale politiek in Vlaanderen voeren, waarbij ieder die het nodig heeft geholpen wordt en degene die profiteert van het sociaal systeem gestraft wordt. Het laatste thema uit de beginselverklaring is veiligheid.

Minstens één zetel

Lijst Dedecker heeft momenteel reeds 1.000 leden, kondigde het boegbeeld aan. Het doel is minstens één verkozene in Kamer en Senaat te halen. Een zitje in de hoge vergadering kost zo'n 230.000 stemmen, luidde het nog. Op vragen over een eventueel samengaan met het Vlaams Belang voor de verkiezingen van juni, bleef Jean-Marie Dedecker voorzichtig. ,,Zeg nooit nooit'', antwoordde hij op de vraag of hij zeker is om niet in kartel met het Vlaams Belang op te komen.

Sinds vrijdagvoormiddag staat het partijprogramma van Lijst Dedecker op de website www.lijstdedecker.com.

Niet in senaat

De voorstelling van de nieuwe partij vond plaats in het Huis van de Parlementsleden, en niet in de Senaat zoals eerst gepland. Het bureau van de hoge vergadering besliste donderdagmiddag dat een individuele senator geen personcrentie mag organiseren zonder akkoord van zijn fractieleider.

Op de voorstelling waren naast professor Boudewijn Bouckaert, voorzitter van de rechtsliberale denktank Nova Civitas, ook Paul Vanhie, ex-VLD-burgemeester van Ledegem, en Walter Govaert, ex-VLD'er die op 8 oktober zes verkozenen in Wetteren haalde op de liberale scheurlijst Respect, aanwezig.

Naam uitgelekt

Eerder deze week maakten De Standaard en Het Nieuwsblad al de nieuwe partijnaam bekend. Na een zoektocht op het web werd opgemerkt dat Dedecker maandag de domeinnaam lijstdedecker.com registreerde.