China heeft besloten de versoepelde regels voor buitenlandse journalisten die tijdens de Olympische Spelen van kracht waren, permanent te maken. Een decreet van die strekking werd vrijdag door premier Wen Jiabao getekend werd onmiddellijk van kracht.
Volgens de nieuwe regels hebben buitenlandse verslaggevers geen toestemming van de overheid meer nodig om te reizen of Chinese burgers te interviewen. De Olympische reglementen die tijdens de Olympische Spelen golden zouden vrijdag om middernacht aflopen. China had tot het laatste moment in het midden gelaten of ze zouden worden verlengd.

De nieuwe regels zijn niet van toepassing op Tibet en andere getroebleerde regio’s. En Chinese journalisten blijven als vanouds onderworpen aan overheidscontrole. Maar woordvoerder Liu Jianchao van het ministerie van buitenlandse zaken zei dat de Chinese leiders op velerlei gebied naar hervorming streven, waaronder ook de pers. Hervorming en openstelling naar de wereld is elementair beleid van China, zei Liu. "In de afgelopen anderhalf jaar heeft China in dit opzicht veel verbeterd en ik geloof dat het in de toekomst nog veel meer zal doen", zei hij.