DETROIT - De winst van het Amerikaanse autoconcern General Motors (GM) is in het derde kwartaal ruim gehalveerd. Oorzaak zijn de sterke afname van de autoverkoop in de Verenigde Staten en de goedkope financieringen die het concern zijn klanten biedt.
De grootste autofabrikant ter wereld maakte vandaag bekend dat zijn kwartaalwinst is uitgekomen op 385 miljoen dollar. Dat is 54 procent minder dan de 829 miljoen dollar in het derde kwartaal van het afgelopen jaar. In het winstbedrag is een voorziening van 753 miljoen dollar niet meegerekend.

Omdat GM al met al toch winst heeft gemaakt steeg het aandeel met 85 dollarcent. Dat is meer dan de 80 dollarcent die de meeste analisten hadden voorzien. Het is tevens meer dan de 83 dollarcent die GM zelf noemde daags na de terreuraanslagen in de VS.

GM verkleinde na de aanslagen zijn productie wel, maar niet op grote schaal. In de VS werd de autoproductie met 6,2 procent teruggeschroefd. Om de verkoop op peil te houden lanceerde het concern een omvangrijke campagne om klanten te blijven trekken. Zo kunnen kopers van een nieuwe auto een renteloze lening krijgen.