SAN JOSE - De wereldwijde verkoop van personal computers is in het derde kwartaal fors gedaald. In totaal werden er 30,7 miljoen stuks verkocht, 11,6 procent minder dan in hetzelfde kwartaal vorig jaar.
Dat blijkt uit vandaag gepubliceerde cijfers van het Amerikaanse onderzoeksbureau Dataquest. Het is de tweede keer in de geschiedenis van de pc dat de kwartaalverkoop daalt. De vorige keer was in het tweede kwartaal, toen de afname 1,9 procent bedroeg tot 30,4 miljoen stuks.

Dataquest verwacht dat de markt in 2002 ook nog verzadigd zal zijn. De terreuraanslagen in de VS hebben de moeilijkheden in de pc-industrie alleen maar versterkt. Bovendien is de IT-malaise in de Verenigde Staten wereldwijd zijn vleugels aan het uitslaan, zo constateert het bureau.

Prijsvechter Dell bleef in het derde kwartaal marktleider met een aandeel van 13,8 procent, tegen 11 procent in dezelfde periode vorig jaar. De tweede plaats was wederom weggelegd voor Compaq, dat zijn marktaandeel zag afnemen van 13,4 tot 10,4 procent. IBM bezette de derde plaats met 6,6 procent. Vierde was Hewlett-Packard met een marktaandeel van 6,4 procent. Dit concern gaat fuseren met Compaq om samen de malaise te kunnen bestrijden.