JENIN/GAZA/JERUZALEM - Het Palestijns bestuur heeft vandaag een ultimatum van de Israëlische regering verworpen. Israël eist de uitlevering van de verdachten van de moord gisteren op de ultranationalistische minister Zeevi. Abed Rabbo beklemtoonde dat er geen akkoord met Israël bestaat over uitlevering maar alleen over aanhouding van verdachten.
De Palestijnen leveren geen verdachten uit, maar zijn wel bereid die op verzoek van Israël te vervolgen.

De Palestijnse politie heeft inmiddels dertig sympathisanten of leden van de linkse groepering PFLP (Volksfront voor de Bevrijding van Palestina) aangehouden in de Gazastrook en op de Westelijke Jordaanoever. Het Volkskront heeft verklaard verantwoordelijk te zijn voor de dood van Zeevi. De PFLP heeft zijn hoofdkwartier in Syrië.

Aanval op enclaves

Israëlische troepen vielen vanmorgen vroeg woonwijken in de Palestijnse enclaves Ramallah, Jenin en Nablus binnen. Daarbij zijn zeker drie doden gevallen onder wie een tienjarig meisje, leerlinge van een school die Israëlische tanks beschoten in een wijk van Jenin. Vier andere scholieren raakten gewond onder wie een zeer ernstig. Bij Ramallah werden twee Palestijnse veiligheidsagenten doodgeschoten.

Verder zijn er zeker vijf Palestijnse burgers gewond geraakt in de bezette gebieden. Twee van hen werden door joodse kolonisten in Hebron opzettelijk overreden.

De Israëlische troepen drongen ook het dorp Hawara bij Nablus binnen waar ze een uitgaansverbod afkondigden en een Palestijns dorpje ten zuiden van Jeruzalem waar ze een razzia hielden onder de dorpelingen.

Vredesproces

Volgens een adviseur van de Palestijnse president Arafat, Abu Rudeina, is de Israëlische regering van plan Arafat en andere leiders te vermoorden ten einde een hervatting van een vredesproces onmogelijk te maken. ,,De Palestijnse Autoriteit heeft Israëlische plannen onderschept om de Palestijnse president en andere Palestijnse leiders te vermoorden'', aldus Rudeina.

De bedoeling van de Israëli's is volgens Rudeina het Palestijns bestuur te vernietigen en daarmee het vredesproces onmogelijk te maken. Rudeina riep de VS en de internationale gemeenschap op deze plannen te verijdelen. De regering-Sharon heeft al tal van Palestijnse activisten en politici laten vermoorden door commando's of met behulp van luchtaanvallen. In een aantal gevallen ging het om mensen die werden verdacht van betrokkenheid bij aanslagen in Israël.