KABUL/WASHINGTON - De Amerikaanse luchtmacht heeft vannacht opnieuw bombardementen uitgevoerd op doelen in diverse delen van Afghanistan. De hoofdstad Kabul werd door diverse aanvalsgolven getroffen, aldus bronnen ter plaatse. Er zijn zeer zware explosies gehoord. Vlakbij het vliegveld is brand uitgebroken.

Ook het Taliban-bolwerk Kandahar is opnieuw bestookt. Volgens de Amerikaanse president Bush wordt vooruitgang geboekt bij het vernielen van trainingskampen van terroristen en van luchtmacht en luchtafweer van de Taliban.

Daardoor zouden volgens hem ,,bevriende troepen'' beter kunnen optrekken, mogelijk een verwijzing naar de Noordelijke Alliantie die al jaren vecht tegen het extreem-fundamentalistische Taliban-bewind. Daarnaast zijn er geruchten dat de Amerikanen per helikopter troepen overbrengen uit Oezbekistan. Dat wordt echter niet bevestigd in Washington.

Grondtroepen

De aanvallen op Afghanistan maken steeds meer de weg vrij voor grondtroepen. De Amerikaanse president Bush heeft gezegd dat na de vernietiging van posities van de Taliban ,,bevriende troepen'' kunnen oprukken. Hij doelde daarbij mogelijk op de Noordelijke Alliantie.

Een aanval over land lijkt nabij nu de Amerikanen in de afgelopen dagen al hun 'vliegende tank' AC-130 gebruikten. Dit toestel is speciaal bedoeld voor steun aan strijdkrachten op de grond.