Autoblad Top Gear Magazine betaalt iedere nieuwe abonnee dit jaar één verkeersboete voor snelheidsovertredingen na correctie tot en met 5 kilometer terug. Dat maakte het blad woensdag bekend.
"Per 1 april zijn de bedragen voor verkeersovertredingen weer omhoog gegaan. Dat lijkt ons uitstekend, als je door rood rijdt, dronken achter het stuur zit of op andere wijze anderen in gevaar brengt. Maar 19 euro boete voor wie 1 kilometer per uur te hard rijdt, dat riekt natuurlijk naar het verder aanvullen van de schatkist", aldus de uitgeverij. Als verzachting van de ’verkapte belastingheffing’ en signaal aan de politiek betaalt het tijdschrift bij een jaarabonnement de snelheidsboete terug.

Het Openbaar Ministerie (OM) is niet blij met deze actie. Een woordvoerder wijst erop dat een automobilist die in de bebouwde kom een boete krijgt omdat die vijf kilometer te hard rijdt, door de correctie daadwerkelijk 58 kilometer heeft gereden.

"Dat heeft toch gevolgen voor de reactiesnelheid", benadrukt hij. "Je zult maar een kind dat plotseling oversteekt, raken. Dan kunnen die acht kilometer per uur mogelijk wel het verschil maken tussen licht of zwaar gewond of misschien nog erger".

De actie van het autoblad kan volgens het OM echter niet worden verboden. "De persoon aan wie het kenteken verbonden is, is aansprakelijk voor de boete. Als iemand anders bereid is die te betalen, dan kun je daar juridisch niets aan doen".