Nog geen verdachten voor Panamarenko-roof
Foto: rr
GENT - Er zijn voorlopig geen verdachten voor de diefstal van een kunstwerk van de Antwerpse kunstenaar Panamarenko. Dinsdag rond het middaguur werd zijn creatie ''meikever'' gestolen uit het SMAK in Gent. Een groep die rondgegidst werd in het museum, merkte rond 13.30 uur op dat het weg was, aldus het Gentse parket. Om 12.40 uur stond het er nog.
Het werk was met een draad verbonden aan een kistje. Alleen de kist is niet meegenomen. De meikever stond binnen het bereik van de bezoekers. Het was alleen gescheiden door een staaldraad, waar je evenwel gemakkelijk kon onder kruipen. Pas daags nadien is de diefstal aangegeven, zegt het parket. ,,Er zijn voorlopig te weinig schuldaanwijzingen om een verdachte aan te wijzen''. De toezichters zijn intussen al ondervraagd.

,,Sinds de media vrijdagmorgen zijn langs geweest, regent het tips en hypotheses'', zegt Philippe Van Cauteren, artistiek directeur van het SMAK. Voorlopig zonder echt resultaat.

Waarom de roof zo laat werd aangegeven, vindt ook de directeur vreemd. Hij is naar eigen zeggen pas woensdag rond 10 uur ingelicht. ,,Er is dus een avond overgegaan. Tijd is na een diefstal cruciaal''. Intern wordt nu gezocht of en door wie er een ''professionele fout'' is gemaakt. Panamarenko is door het museum op de hoogte gebracht van de diefstal.

De waarde van het kunstwerk in zijn geheel bedraagt circa 250.000 euro. ,,Maar het is maar voor de helft gestolen'', zegt Van Cauteren. ,,Dat betekent dat het ook niet verhandelbaar is. Het is trouwens internationaal gekend en kan dus onmogelijk geveild worden. Het ergste is dat het uit het museum is verdwenen''.