PARIJS - De Franse Parti Socialiste heeft Ségolène Royal gekozen als haar kandidaat voor de presidentsverkiezingen van volgend jaar. Dat heeft de PS donderdagavond net voor middernacht bekendgemaakt. Royal won overtuigend met 60,62 procent van de stemmen. Royal, die de eerste vrouwelijke Franse president kan worden, was de gedoodverfde favoriet.

Ségolène Royal (53) was de gedoodverfde favoriet. De vertegenwoordigers van haar tegenkandidaten Dominique Strauss-Kahn (57) en Laurent Fabius (60) hebben hun verlies inmiddels erkend. Ze behaalden respectievelijk 20,83 en 18,54 procent van de stemmen. Van de 220 000 Franse socialisten trokken er daarvoor 178 000 (of 82,04 procent) naar de stembus.

Het was voor het eerst dat de Franse socialisten aan voorverkiezingen deden. Voorheen werd in achterkamertjes bedisseld wie als kandidaat naar voren werd geschoven. Royal en haar rivalen hebben zes debatten gevoerd, waarvan drie voor de televisie. Vooral Royal richtte zich over de hoofden van de overwegend mannelijke oude garde van de PS direct tot de leden van de partij en de Franse kiezers in het algemeen. Critici verwijten haar dat zij populisme stelt boven samenhangende politieke ideeën.

De 219.000 geregistreerde leden van de PS konden van 16.00 uur tot 22.00 uur hun stem uitbrengen bij partijkantoren in het hele land. Royal moet het volgend jaar april tegen kandidaten van uiterst links tot uiterst rechts opnemen, maar de uiteindelijke strijd zal waarschijnlijk gaan tussen haar en de leidende conservatieve kandidaat, minister van binnenlandse zaken Nicolas Sarkozy.

Verdeeldheid tekent de PS, die het Franse politieke toneel een generatie geleden domineerde en de basis legde voor de hedendaagse Franse economie. De socialisten zitten niet meer in het Elysée sinds Jacques Chirac elf jaar geleden de verkiezingen won en ze zijn op drift sinds hun voormalige partijleider Lionel Jospin in 2002 op een blamerende derde plaats eindigde.

''Niets begrepen''

,,De socialisten hebben sinds 2002 niets geleerd en niets begrepen'', zegt minister van defensie Michèle Alliot-Marie van de conservatieve UMP. ,,Ze verwerpen de realiteiten van de wereld en zelfs die van Europa. Ze doen alsof Frankrijk in een luchtbel kan leven. Ze zijn een gevaar voor ons land."

Critici zeggen dat de socialisten geen haalbare plannen hebben om de globalisering van de economie aan te kunnen en groei te stimuleren. Het partijmanifest roept om een nog ruimere toepassing van de gewraakte 35-urige werkweek, renationalisering van energiebedrijf Electricité de France en boetes voor bedrijven die werkgelegenheid naar goedkopere landen verplaatsen.

Enthousiasme van het publiek

Royal probeert afstand te nemen van de socialistische lijn en in te spelen op de ontevredenheid van de kiezers over de politiek, na twee ambtsperiodes van Chirac die gekenmerkt werden door corruptie en stagnatie. ,,Er zijn duizenden Fransen die ver afstaan van wat zich afspeelt in de politiek. Ik wil mij tot hen richten", zei Royal woensdag op haar laatste campagneavond in Nantes.

Met haar onorthodoxe opvattingen heeft Royal velen binnen haar partij van zich vervreemd. Haar tegenstanders zeggen dat zij niet in staat zal zijn het linkse kamp in Frankrijk te verenigen. Op de laatste campagnebijeenkomst zei Royal dat het "enthousiasme van het publiek" haar in de zes weken durende campagne op de been heeft gehouden. Haar populariteit in de peilingen was na de debatten echter geslonken. slot