Mogelijk jobverlies door nieuwe IKEA in Gent
GENT - Een nieuwe IKEA in Gent zou in het slechtste geval 30 jobs doen verdwijnen. Dat staat in een studie besteld door de stad Gent.
De studie is uitgevoerd door een studiebureau in samenwerking met de vakgroep sociale economie van de Universiteit Gent. In de nieuwe vestiging zouden 400 mensen een baan vinden, van wie 80 uit andere Ikea-vestigingen.

Volgens de onderzoekers zouden nog eens 70 jobs worden gecreëerd bij leveranciers van de Zweedse meubelketen. Nettoresultaat: 390 nieuwe jobs. Het verlies aan jobs in heel België is echter groter. In het slechtste geval gaan er volgens de onderzoekers 300 jobs verloren in bestaande winkels in Oost- en West-Vlaanderen en nog eens 120 jobs bij de Belgische meubelproducenten. Resultaat: 420 jobs weg.

Alleen voor Gent is de komst van Ikea wel een goede zaak, want daar zouden maximum 68 jobs verloren gaan. ,,Naar onze bevindingen zou de komst van IKEA in Gent 500 arbeidsplaatsen doen verloren gaan'', reageert woordvoerder Ivan Saerens van de ondernemersorganisatie Unizo. Die heeft samen met werkgeversorganisaties uit de meubel- en houtindustrie en de christelijke vakbond ACV actie gevoerd aan het Gentse stadhuis, waar donderdag de cijfers uit het onderzoek zijn voorgesteld.