Twee miljoen Europeanen besmet met hiv
DUBLIN - Ondanks alle voorlichtingscampagnes en vooruitgang in de strijd tegen aids, verspreidt de ziekte zich nog verder in Europa. Intussen zijn in de Europese landen al meer dan twee miljoen mensen besmet met hiv. Dat melden experten op de Europese aidsconferentie in Dublin.
Veruit het zwaarst getroffen zijn Oost-Europa en Rusland, waar 1,5 miljoen seropositieven leven. Het virus, waartegen noch een vaccin, noch een geneesmiddel bestaat, vespreidt zich vooral onder jonge mensen, zo luidt het in Dublin. Vijfenzeventig procent van de nieuwe besmetten is jonger dan 25.

De vierdaagse conferentie, die elke twee jaar plaatsvindt, bespreekt de stand van zaken in de strijd tegen aids en zal het ook hebben over de opleiding van jonge vorsers in Oost-Europa en Afrika.

Ook worden de nieuwe richtlijnen van de European Aids Clinical Society (EACS) voor de behandeling van aids-patiënten en seropositieven voorgesteld, die Europese wetenschappers gezamenlijk hebben opgesteld. Drieduizend deskundigen uit heel Europa nemen aan de conferentie deel.