Mogelijk spontane acties bij ING
Foto: belga
BRUSSEL - Vanaf begin volgende week komen er mogelijk spontane acties bij ING België. Dat verwacht federaal secretaris Pia Desmet van BBTK. Het gemeenschappelijk vakbondsfront diende een stakingsaanzegging in. Vanmiddag riepen de bonden het personeel bij ING op om het werk neer te leggen, nadat een verzoeningsvergadering over de op til staande herstructurering vanmorgen mislukte.
De stakingsoproep was gericht aan het personeel van de provinciale zetels van ING, zodat de bankkantoren niet zouden getroffen worden. In welke mate de oproep ook effectief gevolgd werd, was onduidelijk.

,,In het paritair comité hebben bonden en directie elk hun standpunt verwoord'', zegt woordvoerster Ilse De Muyer van ING België na de verzoeingsvergadering, ,,maar er kwam geen consensus uit de bus.'' Ze zegt dat de directie verder wil dialogeren en ,,de begeleidende maatregelen bespreekbaar wil maken''.

Begin deze maand kondigde ING aan dat ze haar besparingsplan ging opvoeren. Bij de ondersteunende diensten in de Benelux, zoals IT en overschrijvingen, zouden duizenden jobs verdwijnen of worden uitbesteed aan een extern bedrijf. In België werden door beide maatregelen zo’n 550 mensen getroffen.

Het besparingsplan omvat twee luiken. Ongeveer 210 werknemers gaan onder dezelfde werkvoorwaarden over naar een extern bedrijf. Een andere groep van 340 mensen zal over een periode van drie jaar natuurlijk afvloeien. Ontslagen zijn er niet gepland.

De bonden vrezen dat andere banken het voorbeeld van ING zullen volgen.