Terroristisch gevaar groter dan ooit volgens Franse premier
PARIJS - Het gevaar van terroristische aanslagen in Frankrijk, Europa en de wereld is nooit zo groot geweest als nu, heeft de Franse premier Dominique de Villepin vandaag gezegd.

,,Wij moeten daarom voortdurend op onze hoede zijn’’, zei De Villepin op een studiebijeenkomst van politie-, justitie en defensieambtenaren over het terrorisme. Op dezelfde bijeenkomst zei minister van Binnenlandse Zaken Nicolas Sarkozy dat de terreurdreiging volgens inzicht van de Franse inlichtingendiensten serieus en reëel is. ,,Frankrijk moet zich niet meer beschut of beschermd voelen dan andere democratische staten’’, aldus de minister, die het belang van samenwerking benadrukte.

Sarkozy waarschuwde ook dat Frankrijk rekening moet houden met naweeën van de golf van aanslagen van tien jaar geleden, toen Algerijnse islamitische extremisten een serie aanslagen pleegden op de metro in Parijs. De extremisten die toentertijd werden opgepakt zijn of staan op het punt weer te worden vrijgelaten en 90 tot 95 procent van hen moet geacht worden weer in misdrijven te zullen vervallen, zei hij.

Sinds begin 2002 zijn in verband met terreurzaken 367 mensen gearresteerd, zei Sarkozy. Ongeveer honderd zijn vastgezet en ongeveer vijftig uitgewezen.