Voor de correctionele rechtbank van Tongeren hebben zich zeven begeleidsters, een verantwoordelijke en de directeur van het kinderdagverblijf Familia uit de Genkse deelgemeente Waterschei moeten verantwoorden voor de dood van een vijfjarige kleuter.

De kleuter werd op 20 augustus 2002 levenloos in een zandbak teruggevonden door zijn vriendjes. Onderzoek wees uit dat het jongetje door verstikking om het leven kwam.

Een intern onderzoek van Kind en Gezin bracht aan het licht dat er op het ogenblik van de feiten voldoende personeel aanwezig was en dat alle veiligheidsmaatregelen werden gerespecteerd.

Volgens het gerecht waren er echter voldoende aanwijzingen om de betrokken begeleidsters samen met de verantwoordelijken voor de rechter te dagen voor onopzettelijke doding door een gebrek aan voorzorg of voorzichtigheid. Uit het verhoor van de begeleidsters bleek onder meer dat het slachtoffertje door een vergetelheid niet op de aanwezigheidslijst werd ingevuld. Dat gebeurde pas nadat het jongetje al vermist werd en voordat hij in de zandbak werd teruggevonden.

Op de dag van het tragische ongeval gingen de 26 aanwezige kinderen buiten spelen. Toen het begon te regenen, werden de kinderen terug binnengehaald. Omdat het jongetje niet op de aanwezigheidslijst stond, waren de begeleidsters eerst niet ongerust. Pas nadat de begeleidster die het jongetje ’s morgens had moeten inschrijven terugkwam van haar middagpauze en opmerkte dat er een kindje ontbrak, brak paniek uit.

De begeleidsters zochten pas in laatste instantie in de zandbak omdat ze ervan uitgingen dat het jongetje weggelopen was of door zijn grootmoeder opgehaald was.

De vergunning van Familia werd door Kind en Gezin in afwachting van de gerechtelijke procedure niet ingetrokken. De vzw Familia paste inmiddels wel al de aanwezigheidsprocedure aan.