Corrupte Duitse ref Hoyzer moet 2,5 jaar de cel in
Foto: epa
De voormalige Duitse scheidsrechter Robert Hoyzer is door de rechtbank van Berlijn veroordeeld tot een effectieve gevangenisstraf van 2 jaar en vijf maanden voor zijn aandeel in het corruptieschandaal dat het Duitse voetbal teisterde.

Hoyzers vroegere collega Dominik Marks kreeg een voorwaardelijke gevangenisstraf van 1 jaar en zes maanden. Ook de Kroatische broers Milan, Filip en Ante Sapina, die allen achter de schermen actief waren, kregen gevangenisstraffen. Ante moet 2 jaar en elf maanden effectief brommen, Milan en Filip werden voorwaardelijk gestraft (respectievelijk 1 jaar en vier maanden, en 1 jaar).

De 26-jarige Hoyzer stond terecht voor oplichting en bendevorming. Op het proces gaf hij toe dat hij 70.000 euro had gekregen om wedstrijden te beïnvloeden waarin hij spelleider was. Deze wedstrijden vonden plaats in de Duitse tweede en derde klasse, en in de Duitse bekercompetitie.

Hoyzer werd gecontacteerd door Ante Sapina, een 29-jarige Kroaat die tussen april en december 2004 illegale weddingsschappen organiseerde en daarmee twee miljoen euro zou verdiend hebben. In januari van dit jaar kwam de zaak aan het licht.

De zware straf voor Hoyzer is opmerkelijk omdat het parket alleen een veroordeling van twee jaar met uitstel had gevraagd.