Rust lijkt teruggekeerd in Frankrijk
Foto: AFP/Belga
PARIJS - In Frankrijk zijn vannacht minder dan honderd auto's in brand gestoken. Daarmee is volgens de politie de situatie weer 'volkomen normaal', na drie weken van vernielingen en geweld.

De politie maakte melding van 98 in brand gestoken auto's in het hele land. Drieëndertig personen werden aangehouden, sommigen omdat zij brandbommen bij zich hadden, anderen omdat zij de avondklok negeerden die in sommige steden is ingesteld om het geweld te bedwingen.

Het Franse parlement besloot woensdag de noodtoestand die twaalf dagen geleden werd uitgeroepen met drie maanden te verlengen, tot medio februari. Lokale autoriteiten mogen waar nodig uitgaansverboden instellen, huiszoekingen verrichten of andere maatregelen afkondigen. In het hele land zijn bijna tienduizend politieagenten gemobiliseerd om het geweld de kop in te drukken.

Het geweld brak 27 oktober uit in de Parijse voorstad Clichy-sous-Bois en sloeg over naar andere voorsteden met grote populaties kansarme jongeren. De directe aanleiding voor het geweld was de dood van twee jongeren, die zich al dan niet opgejaagd door de politie hadden verstopt in een transformatorhuisje en daarbij geëlektrocuteerd werden.