JAKARTA - Een van de meest gezochte terreurverdachten van Azië, Noordin Mohamad Top, dreigt op video-opnamen die vorige week werden gevonden in zijn schuilplaats in Indonesië met aanslagen in de Verenigde Staten, Groot-Brittannië, Italië en Australië.
De Maleisiër Noordin is naar wordt aangenomen een van de leiders van de Jemaah Islamiyah, de Zuidoost-Aziatische tak van Al-Qaeda. De politie vond de band vorige week in een woning in Midden-Java waar Noordin zich zou hebben schuilgehouden. De man op de video, waarvan Associated Press Television News (APTN) donderdag een kopie in handen kreeg, zegt dat de VS, Groot-Brittannië, Italië en Australië het volgende doelwit van een aanslag zullen zijn.

"Zolang jullie je troepen in Irak en Afghanistan houden en moslims blijven intimideren, zullen jullie onze intimidatie en terreur aan den lijve ondervinden", zegt de (gemaskerde) man, van wie de Indonesische politie afgaande op zijn accent denkt dat het Noordin is. De spreker op de band richt zich speciaal tot premier John Howard en minister van buitenlandse zaken Alexander Downer van Australië, die volgens hem het Australische volk naar de duisternis leiden en de mujahedeen terroriseren. Downer zei desgevraagd dat zijn land zich niet door "een fanaticus als Noordin Top" laat intimideren.

Noordin en zijn landgenoot en rechterhand Azahari bin Husin, die vorige week door de Indonesische politie werd doodgeschoten, worden verantwoordelijk gehouden voor een reeks in Indonesië gepleegde aanslagen, waaronder de zelfmoordaanslagen die in 2002 en vorige maand werden gepleegd op Bali.