Vervroegde verkiezingen in Israël
JERUZALEM - In Israël worden tussen eind februari en eind maart parlementsverkiezingen gehouden. Daarover zijn premier Ariel Sharon en de nieuwe leider van de Arbeidspartij, Amir Peretz, het vandaag eens geworden. De verkiezingen stonden eigenlijk gepland voor november volgend jaar.

Peretz zei dat hij het liefst wil dat de verkiezingen eind maart worden gehouden, maar hij laat Sharon de verkiezingsdatum kiezen. De voorkeur van de premier gaat uit naar eind februari. Sharon neemt voor maandag een beslissing over de datum.

Sharon zei vanmorgen in de Israëlische krant Jediot Achronot: "Ik meen begrepen te hebben dat het politieke systeem (in Israël) ineenstort. Daarom ben ik tot het besluit gekomen dat vervroegde verkiezingen het beste zijn". Tot dusver had Sharon aangegeven dat hij tot de geplande kiesdatum van november volgend jaar wilde verder regeren.

Vervroegde verkiezingen kwamen aan de orde toen de Arbeidspartij vorige week Peretz tot nieuwe leider koos. Oud-vakbondsleider Peretz wil zijn partij uit de regering terugtrekken en zonder de Arbeidspartij heeft de regering geen meerderheid in het parlement. Doordat de verkiezingen worden vervroegd zullen de vredesonderhandelingen met de Palestijnen vrijwel zeker later worden hervat dan was gehoopt.