Papa Wemba veroordeeld tot 4 maanden cel
BOBIGNY - Papa Wemba, de Belgische zanger van Congolese afkomst, is door een rechter in het Noord-Franse Bobigny veroordeeld tot 30 maanden opsluiting, waarvan 26 maanden met uitstel. Papa Wemba werd vervolgd voor het binnensmokkelen van honderden illegalen in Frankrijk onder de dekmantel van zijn muzikale activiteiten.

De 53-jarige zanger, die eigenlijk Hungu Wembadio Pene Kikumba heet en de Belgische nationaliteit heeft, werd op 20 februari 2003 opgesloten wegens bendevorming bij het overbrengen van Congolezen naar Frankrijk, schriftvervalsing en onrechtmatig bezit van valse documenten.

Milde straffen op gejuich onthaald

De zanger werd ook veroordeeld tot een boete van 10.000 euro. De acht andere verdachten in de zaak, onder hen zijn echtgenote, stonden voor dezelfde feiten als Papa Wemba terecht. Zij kregen nog lichtere straffen. Het milde vonnis werd op luid gejuich onthaald door zowat 150 sympathisanten in de rechtszaal.

Procureur Nadine Perrin had een celstraf van vijf jaar gevraagd voor Papa Wemba en straffen van 18 maanden tot 4 jaar opsluiting tegen de acht andere verdachten. Het openbaar ministerie eiste straffen met volledig of gedeeltelijk uitstel. Dat gebruikten de advocaten van de zanger als argument bij hun pleidooi.