Castro in het verweer tegen 'leugens' Forbes
Foto: ©ap
HAVANA - De Cubaanse president Fidel Castro treedt af zodra wordt bewezen dat hij geld in het buitenland heeft. Dat zei Castro voor de televisie, in reactie op de bewering van het Amerikaanse tijdschrift Forbes dat hij een persoonlijk vermogen van 900 miljoen dollar (700 miljoen euro) heeft. Het blad verwijst naar geruchten dat Castro grote hoeveelheden geld op Zwitserse bankrekeningen heeft.
Castro noemde het verhaal in Forbes misselijkmakend en zei: ,,Waarom zou ik geld willen, vooral nu ik de 80 nader? Waarom zou ik nu geld willen, als ik het nooit eerder heb gewild?''

In het nummer van 5 mei plaatst Forbes de 79-jarige Castro onder de kop ’Vermogens van koningen, koninginnen en dictators’ op een lijst van 10 rijke wereldleiders op nummer 7, boven de Britse koningen Elizabeth II en net onder prins Albert II van Monaco.

,,Ik luister al bijna een halve eeuw naar deze hatelijkheden. Ik sla er niet veel acht op. Leugens en laster betekenen niets'', zei Castro aan het begin van het 4,5 uur durende programma laconiek, maar later begon hij zich alsnog op te winden en zei hij, terwijl hij met zijn vuist op tafel sloeg: ,,Als ze kunnen bewijzen dat ik een rekening in het buitenland heb waar ook maar één dollar op staat, dan treed ik af.'' Forbes geeft in het artikel overigens toe dat de schattingen over de omvang van de vermogens van wereldleiders nattevingerwerk zijn.