Annan tegen militair ingrijpen Iran
MADRID - Secretaris-generaal van de Verenigde Naties, Kofi Annan, gaat niet akkoord met de speculaties over een mogelijk militair ingrijpen tegen Iran. ,,Een militaire operatie zal geen oplossing brengen'', aldus Annan zondag in de Spaanse krant ABC. ,,Ik geloof nog altijd dat onderhandelen over een oplossing de beste uitweg is.''
Annan verzet zich tegen acties die de strijd tegen de atoomwapens zouden kunnen bemoeilijken. ,,Ik hoop dat het idee van onderhandelingen zich voortzet en dat de militaire optie slechts het resultaat is van speculaties.''

Diplomatie

Iran wil het dispuut met het westen over zijn nucleaire programma op een diplomatieke manier oplossen. Dat heeft Iraans minister van Buitenlandse Zaken Manoechehr Mottaki zondag aan het Iraanse nieuwsagentschap Irna verklaard.

,,We willen het probleem nog steeds via diplomatie oplossen, maar het is onlogisch om van Iran te verwachten gebonden te zijn aan een verdrag (het Non Proliferatie Verdrag, nvdr) terwijl onze voordelen worden ontnomen'', aldus Mottaki.

In een reactie op de militaire dreiging van de Verenigde Staten verklaarde Mottaki dat de VS zich ,,niet in de positie bevinden om nog een regionale crisis te veroorzaken'', verwijzend naar de Amerikaanse militaire problemen in Afghanistan en Irak.