Zaterdag en zondag vindt in het Vlaams Wielercentrum Eddy Merckx in Gent het EK piste omnium (sprint en fond), derny en ploegkoers plaats.
Vooral in de laatste twee disciplines hebben de Belgen een traditie. In 2006 veroverde Iljo Keisse de dernytitel en werden Kenny De Ketele en Steve Schets Europees kampioen ploegkoers bij de beloften. Vorig jaar nog waren Keisse en De Ketele de besten in de ploegkoers bij de elite.

Keisse is er in afwachting van een definitieve uitspraak in zijn dopingzaak niet bij, maar bondscoach Michel Vaarten hoopt niettemin op drie medailles. "De Ketele met de derny en De Ketele-Mertens in de ploegkoers elite zijn medaillerijp. Voor het derde eremetaal hoop ik op het duo Van der Sande-Steels in de ploegkoers voor beloften. Onze meisjes Kelly Druyts en Jolien D'Hoore zijn nog jong, maar mogen stilaan toch alle registers opentrekken bij de elite. Eén ding is zeker: iedereen is uiterst gemotiveerd en heeft de voorbije weken ook een vlekkeloze voorbereiding gehad. Nu hangt het af van de vorm van de dag en de concurrentie. Vooral Nederland, Spanje en Italië hebben sterke delegaties afgevaardigd. Onze renners hebben in ieder geval het grote voordeel dat ze de piste heel goed kennen. Deze baan is lang en smal, waardoor de bochten korter zijn dan op veel andere pistes. Dat geeft meer druk, vooral achter de derny. Het is niet iedereen gegeven om op zo'n piste goed te rijden."