Lehman Brothers vraagt gedeeltelijk faillissement aan - aandeel geschorst
Foto: belga
De noodlijdende Amerikaanse investeringsbank Lehman Brothers heeft zich onder gerechtelijke bescherming tegen schuldeisers geplaatst middels de chapter 11-procedure. Dat is de laatste stap naar het faillissement. Lehman ziet geen andere uitweg meer nadat tijdens het weekend Barclays en Bank of America afhaakten als mogelijke overnemers. Maar een topman van Lehman sluit niet uit dat de bank er nog bovenop komt. De beurs van New York heeft de handel in het aandeel van de bank geschorst.
Lehman Brothers, ooit de vierde grootste investeringsbank van de VS, heeft zich maandagnamiddag onder gerechtelijke bescherming tegen schuldeisers laten plaatsen door middel van de zogenaamde chapter 11-procedure. Dat heeft een woordvoerder van de faillissementsrechtbank van New York maandag officieel meegedeeld.

Vrijdag was er nog optimisme over een mogelijke redding, maar dit weekend werd duidelijk dat dit slechts ijdele hoop was. Bank of America trok zich als overnamekandidaat terug. Zondagavond sprongen ook gesprekken met Barclays af.

613 miljard dollar schulden

De aanvraag voor chapter 11 gebeurde door de holding, en slaat niet op een dochter. Maandagmiddag raakte bekend dat het om de grootste chapter 11-procedure uit de geschiedenis gaat. Lehman is zijn schuldeisers meer dan 613 miljard dollar (433,5 miljard euro) schuldig.

Dat is bijna 15 keer meer dan de op een na grootste 'chapter 11', die van WorldCom in 2002. Dat telecombedrijf had een schuldenberg van 41 miljard dollar.

Hiërarchie

De aandeelhouders zouden wel eens miljarden kunnen verliezen als Lehman de beschermingsprocedure niet overleeft. Volgens de Amerikaanse wet worden claims van aandeelhouders pas betaald na bijna alle andere schuldeisers.

Ook bij de overige schuldeisers is er een hiërarchie. Zo worden eerst de 'verzekerde' leningen terugbetaald en pas nadien de 'onverzekerde'. Lehman is zijn tien grootste onverzekerde schuldeisers meer dan 157 miljard dollar schuldig.

Ondertussen ruimen de 25.000 werknemers van Lehman wereldwijd hun bureaus op, hopend dat ze nog betaald zullen worden.

Herstructurering

Volgens een Lehman-topman voor Frankrijk stevent de bank evenwel niet per se af op een vereffening af, maar is ze bezig met een herstructurering.

De gerechtelijke bescherming die wordt aangevraagd, zal de bank de nodige tijd verschaffen om die herstructurering tot een goed einde te brengen, klinkt het.

De topman, die anoniem wil blijven, herinnert eraan dat Lehman vorige week een herstructureringsplan aankondigde. Door 'de druk van de markt' was er geen tijd om het een aanvang te laten nemen, luidt het.

Door de nu aangevraagde bescherming krijgt Lehman de nodige tijd om de noodzakelijke herstructureringen in alle kalmte door te voeren, aldus de topman. Het is dan ook 'helemaal niet onmogelijk' dat Lehman uit de problemen geraakt.

Lehman Brothers leed in het derde kwartaal een verlies van 3,9 miljard dollar, te verklaren door nieuwe afschrijvingen (voor 5,6 miljard dollar) als gevolg van de kredietcrisis.

Op een jaar tijd werd de waarde van het aandeel Lehman gedeeld door 16. Vrijdag eindigde het op 3,65 dollar.

Het aandeel van de Amerikaanse investeringsbank Lehman Brothers werd intussen geschorst op de beurs van New York. Dat heeft een woordvoerder van de New York Stock Exchange (NYSE) gemeld. 'Het aandeel is geschorst op NYSE Euronext, maar blijft genoteerd op andere markten', aldus de woordvoerder.

Lehman Brothers, opgericht in 1850 door drie joodse immigranten uit Duitsland, staat op de rand van de afgrond als gevolg van de kredietcrisis. De investeringsbank rapporteerde vorige week het grootste verlies uit zijn geschiedenis.

Lehman was zeer actief in het kopen van waardepapieren gelinkt aan subprime-hypotheken, en dat breekt het bedrijf nu zuur op.

De aanvraag voor chapter 11 volgt op het afspringen van overnamegesprekken. Zowel Barclays als Bank of America trokken zich terug, nadat bleek dat de overheid noch andere financiële instellingen op Wall Street garant wilden staan voor eventuele verliezen op activa van Lehman.

Grootste crisis sinds jaren 1930

Maandag kent Wall Street één van de meest dramatische dagen uit zijn geschiedenis. Twee van de grootste beurshuizen dreigen te verdwijnen.

Naast de chapter 11-aanvraag van Lehman, raakte bekend dat het beurshuis Merrill Lynch wordt verkocht aan Bank of America voor 50 miljard dollar. Het gaat om de grootste verschuivingen op Wall Street sinds de crisis uit de jaren dertig.