De Duitse mediagigant Bertelsmann, die in volle herstructurering is, gaat zich voor zijn boekenclubs concentreren op de grote Europese markten en de andere filialen verkopen. Ook de Vlaamse boekenclubs cosmox.be en ECI worden verkocht.
Dat blijkt dinsdag uit een brief van de topman van Bertelsmann aan de werknemers van de boekenclubafdeling Direct Group.

Bertelsmann stelt de afdelingen van de Direct Group in Vlaanderen te koop, net als die in Nederland, Groot-Brittannië, Rusland en een aantal Oost-Europese landen. Ook Australië en Nieuw-Zeeland, China, Korea en Latijns-Amerika moeten weg.

De mediagroep behoudt haar boekenclubs in de Duits- en Franstalige regio's van Europa, dus ook in Franstalig België (Belgique Loisirs). Voorts blijft de groep actief in Italië, Portugal en Spanje.

Vorige week kondigde Bertelsmann de verkoop aan van de Direct Group-activiteiten in Noord-Amerika aan een Amerikaans investeringsfonds.

In de jaren vijftig en zestig maakte het succes van de clubactiviteiten de expansie van Bertelsmann mogelijk, maar door de digitalisering en de toenemende verkoop van boeken, cd's en dvd's via internet kregen de resultaten de voorbije jaren klappen. In maart werd een belangrijke herstructurering van Direct Group aangekondigd.