Op Euronext Brussel heeft de Bel-20 opnieuw een fors verlies geslikt. Onrust over de gezondheid van de financiële sector deed de koers van Fortis tot 18 procent zakken. Dat sleurde de Bel-20 even bijna 5 procent omlaag. In de namiddaghandel liepen de verliezen wat terug onder invloed van de dalende olieprijs.
De Bel-20 sloot 3,6 procent lager op 2.863,44 punten. In de voormiddaghandel stond even een verlies van bijna 5 procent op het bord. Dat verlies was grotendeels op het conto te schrijven van Fortis en Dexia. Beide aandelen kregen het erg zwaar te verduren en waren even de twee slechtst presterende financiële aandelen in Europa.

Fortis verloor kort voor de middag 18 procent van zijn beurswaarde, maar sloot uiteindelijk 11,4 procent lager op 8,46 euro. Een stroom van geruchten over een nieuwe kapitaalverhoging en een onderzoek door de Nederlandse beurswaakhond AFM deden het aandeel flirten met zijn vorige dieptepunt uit maart 2003.

Ook een negatief analistenrapport van een Brits beurshuis woog op de koers. In de namiddaghandel klom het aandeel langzaam maar zeker uit het dal. Kort voor het sluiten van de beurs stuurde Fortis zelf een persbericht de wereld in. Daarin stelt de bank-verzekeraar dat de AFM meer informatie heeft gevraagd en dat er geen nieuwe kapitaalverhoging gepland is. Fortis sprak ook zijn vertrouwen in voorzitter Lippens uit. Dat deed het verlies nog enkele procenten teruglopen, maar in de laatste handelsminuten werd dat herstel uitgeveegd.

Ook Dexia had het lange tijd erg zwaar te verduren. Het aandeel verloor bijna 10 procent, maar stond bij de slotbel 5,7 procent lager op 8,06 euro. De markt vreest dat de problemen bij dochter FSA, een Amerikaanse obligatieverzekeraar, groter zijn dan Dexia zelf wil toegeven.

Analisten van het Franse Société Générale schrijven in een rapport dat een kapitaalronde bij Dexia niet uit te sluiten valt, maar dat een rampscenario nu wel al in de koers zit. 'In ons meest pessimistische scenario is het aandeel Dexia 8,7 euro waard. Een erg agressieve kapitaalverhoging van 6,8 miljard euro zit nu al in de koers van het aandeel verrekend.'

KBC dook mee omlaag en sloot op 61,48 euro, een verlies van 4,9 procent.

Nyrstar nestelde zich opnieuw in de laagste regionen van de Bel-20, nadat het aandeel van de zinkproducent maandag een mooi herstel liet optekenen. De zinkgroep had fel te lijden onder berichten over de ontwikkeling van de zinkproductie. De markt vreest dat Chinese smelters hun productie niet genoeg zullen terugschroeven om het overschot op de zinkmarkt weg te werken. De zinkprijs zakte meer dan 3 procent in Londen. Ook het nieuwe laagterecord van de dollar is slecht nieuws voor Nyrstar.

InBev kreeg een tik van 3,5 procent tot 41,50 euro. De bierbrouwer ging mee onderuit in de beursmalaise en ziet berichten over een kapitaalverhoging van 6,2 miljard euro slecht ontvangen in het huidige beursklimaat. Met de kapitaalverhoging gaat InBev een deel van de overname van het Amerikaanse Anheuser-Busch financieren.

Volgens de St. Louis Post-Dispatch zou InBev nu ook zijn zinnen zetten op de Mexicaanse brouwer Grupo Modelo. 'Ik sluit niet uit dat Modelo bij een goed bod de boel zou verkopen aan InBev', aldus een analist van Credit Suisse.

Colruyt was een eenzame winnaar in de Bel20. Het aandeel sloot 1,8 procent hoger op 168 euro. De supermarktgroep heeft de reputatie goed te boeren in zwakke economische omstandigheden dankzij zijn imago van prijsbreker.

Brede markt

Op de brede markt hield de beurscrisis lelijk huis onder de aandelen van bedrijven die recent teleurstelden of waar enige onzekerheid rond hangt. Option zakte 15,4 procent tot 2,36 euro. Vorige week kwam de Leuvense specialist in draadloze datacommunicatie zijn koers al gedecimeerd door een winstwaarschuwing. De marktkapitalisatie zakte van Option zakte gisteren tot 97,3 miljoen euro.

Ook Jensen Group (-8,2% tot 6,52 euro) werd gedumpt. In mei waarschuwde de producent van industriële wassystemen ervoor dat de economische onzekerheid en de zwakke dollar de inkomsten in de tweede jaarhelft zouden afromen.

Andere Euronext-kneusjes als Tubize (-7,3% tot 18,32 euro) en Deceuninck (-4% tot 7,54 euro) en beursnieuweling 4Energy Invest (-7,4% tot 5 euro) gleden mee uit.

Bedrijven die met goede resultaten op de proppen kwamen, konden niet (Resilux: -0,3% tot 35,90 euro) of weinig (Arseus: +1,6% tot 8,09 euro) profiteren.