De noodlijdende autofabrikant General Motors (GM) gaat besparen op loonkosten en introduceert een extra besparingsprogramma. Dat kondigde Rick Wagoner, de ceo van General Motors, dinsdag aan in Detroit. De maatregelen moeten de liquiditeit van het concern opnieuw in orde krijgen.
Het zullen vooral de werknemers in Noord-Amerika zijn die getroffen worden door de herstructureringsmaatregelen. Onder meer de bonussen van het management worden geschrapt en werknemers worden op vervroegd pensioen gestuurd. Op die manier zullen er 20 procent van de kosten bespaard worden. GM had in Noord-Amerika laatst nog 32.000 werknemers. De verkoop van delen van het bedrijf moet bovendien 7 miljard dollar opbrengen. Dividenden worden tot nader order niet uitgekeerd.

GM, moederfirma van autobouwer Opel, heeft op zijn thuismarkt in de Verenigde Staten te lijden onder de hoge brandstofprijzen, net als rechtstreekse concurrenten Ford en Chrysler. Ook een mislukte modellenpolitiek en tegenvallende verkoopcijfers liggen aan de oorzaak van de huidige malaise.

De Europese afdeling, waaronder de Duitse dochterfirma Opel, worden zoals het er nu naar uitziet niet getroffen door de nieuwe besparingsmaatregelen. Opel zat vorig jaar nog voor het tweede jaar op rij in de zwarte cijfers. GM in zijn geheel maakte de afgelopen 3 jaar in totaal meer dan 31 miljard euro verlies door de zwakke markt in de Verenigde Staten.