Sms'je naar buitenland wordt goedkoper
Foto: © Wouter Van Vooren
De Europese Commissie gaat dit najaar de tarieven voor het sturen van grensoverschrijdende sms'jes aan banden leggen. Dat heeft eurocommissaris voor Telecommunicatie Viviane Reding dinsdag aangekondigd.
Een Belg die in een andere EU-lidstaat mobiel belt of een sms'je verstuurt, gebruikt het netwerk van een operator uit dat land. Dat bedrijf zal die dienst aanrekenen aan diens operator in België, die de kosten vervolgens verhaalt op zijn klant. Die zogenaamde roamingtarieven zijn soms verrassend hoog en weerspiegelen vaak de echte kostprijs niet.

Zo blijkt het sturen van een sms naar een andere EU-lidstaat tien keer duurder te zijn dan het verzenden van een binnenlands tekstbericht. Volgens de Europese groep van regulatoren (ERG) bedroegen de gemiddelde kosten van een roaming tekstbericht in de EU tussen oktober 2007 en maart 2008 0,29 euro, maar die kunnen in sommige gevallen oplopen tot 0,80 euro, met name voor reizigers uit België.

Reding gaf de operatoren in februari enkele maanden tijd om de tarieven naar beneden te halen, maar de industrie gaf geen gehoor aan haar oproepen. Dinsdag stelde ze een laatste ultimatum. Aan het begin van de herfst zal de Commissie een wetgevend voorstel voorleggen aan het Europese Parlement en de lidstaten om de roamingtarieven te plafonneren. Tegen het einde van het jaar hoopt ze een politiek akkoord te bereiken.

'Europese burgers zouden vrij tekstberichten moeten kunnen versturen zonder dat hiervoor diep in de buidel moet worden getast. Roamingkosten hebben de roamingklant reeds veel teveel gekost, met name de 77 procent jongeren die met hun mobiele telefoon teksten versturen wanneer ze in het buitenland zijn', verklaarde Reding.

De Luxemburgse eurocommissaris wil zich nog niet laten vastpinnen op een maximaal tarief. Wel liet ze verstaan dat ze zich zal baseren op de adviezen van de ERG. De Europese koepel van telecomregulatoren meent dat 0,11 tot 0,15 euro de werkelijke kostprijs van sms-roaming dekt.

In de EU worden jaarlijks 2,5 miljard grensoverschrijdende tekstberichten verstuurd. Intussen worden mobiele verbindingen ook steeds meer gebruikt om op internet te surfen. Voor die diensten worden roamende klanten volgens de Commissie eveneens met torenhoge rekeningen geconfronteerd. Ook die tarieven wil de Commissie aanpakken.

Reding trad vorig jaar reeds op om de roamingtarieven voor mobiel bellen te plafonneren. Daardoor zijn de tarieven volgens haar in sommige gevallen met 60 procent gedaald.