Japanse vissers protesteren tegen hoge brandstofprijzen
Foto: reuters
TOKIO - Ongeveer 200.000 Japanse vissersboten zijn dinsdag aan wal gebleven en honderden vissers hebben gemanifesteerd in Tokio om te protesteren tegen de hoge vlucht van de brandstofprijzen. Ze eisen hulp van de overheid.
Volgens de organisatoren zijn ongeveer 3.600 vissers door het centrum van Tokio getrokken . Ze droegen borden met de opschriften 'Stop de stijging van de brandstofprijzen!' of 'De trawlers en vissen zullen uit Japan verdwijnen'.

Volgens de nationale Federatie van coöperatieve vissersverenigingen zijn zo’n 200.000 boten, bijna de totale Japanse vissersvloot die een van de belangrijkste ter wereld is, dinsdag in de havens gebleven in het kader van een 24-urenstaking.

Om 11 uur lokale tijd (4 uur Belgische tijd) hebben ze allemaal hun sirenes opgezet om de aandacht te trekken.

Stakingen zijn vrij zeldzaam in Japan. De actie kan de bevoorrading van de talloze visrestaurants van de archipel beïnvloeden.

De vissers klagen dat ze de stijgende brandstofprijzen niet kunnen doorrekenen aan de klant omdat de vis per opbod wordt verkocht. Daarom hebben velen onder hen gewoon het werk opgegeven.

'Als we op zee gaan, zijn de brandstofprijzen veel te hoog. Onze rekeningen staan in het rood. Ik ben gestopt met op zee te gaan omdat het onmogelijk is geworden om ook maar enige winst te maken', legde de 74-jarige visser Yoshiro Kiyono uit tijdens de manifestatie.

De vissersorganisaties eisen hulp en subsidies om hen te helpen de olieschok te overzinnen. Maar de Japanse overheid weigert dat voorlopig. De olieprijzen zijn in één jaar verdubbeld en sinds 2003 vervijfvoudigd. De voorbije week is de prijs gestegen tot 147 dollar per ton.