Kompany toch opgeroepen voor Olympische Spelen
Foto: photo news
Beloftencoach Jean-François De Sart maakte zijn definitieve selectie bekend voor de Olympische Spelen in Peking. Vincent Kompany, die van zijn club het verbod kreeg om mee te gaan, werd toch opgeroepen.
"Eerst en vooral ben ik heel fier dat we een van de vier Europese landen zijn die mogen aantreden op het olympisch voetbaltoernooi. De Olympische Spelen zijn immers een van de grootste sportevenementen ter wereld", stelde de Sart. Ik heb mijn selectie gemaakt op basis van het succesvolle EK voetbal van vorige zomer (waar België de halve finales bereikte). Ik wilde spelers belonen die de kwalificatie voor de Spelen behaald hebben. Ik heb gekozen voor een homogene en uitgebalanceerde groep. Ook polyvalentie vond ik heel belangrijk", aldus de beloftencoach. De Sart selecteerde 22 spelers. De definitieve selectie van 20 (18 + 2 reserven) wordt in principe komende dinsdag gegeven. "Het is de bedoeling om met 20 spelers naar China te vertrekken. Ik heb ook maar voor twee spelers die ouder zijn dan 23 (de 'dispensatiespelers', Sepp De Roover en Maarten Martens) gekozen. Mbo Mpenza en Gabi Mudingayi, die ook in de voorselectie zaten werden niet weerhouden. Mpenza werd niet vrijgegeven door zijn nieuwe club, het Griekse Larissa, Mudingayi werd omwille van sportieve redenen niet geselecteerd", verduidelijkte de Sart.

Kompany en Fellaini

De meest opvallende namen in de selectie zijn die van verdediger Vincent Kompany, die van zijn club Hamburg niet mee mag naar Peking, en middenvelder Marouane Fellaini. Kompany wordt door de KBVB als selecteerbaar beschouwd. Volgens de reglementen van de Wereldvoetbalbond (FIFA) moet Hamburg zijn speler afstaan. Indien de Duitse club weigert om de ex-Gouden Schoen vrij te geven, bepaalt de Belgische Bond later een standpunt.

Fellaini, de sterkhouder van Standard, speelt mogelijk niet alle wedstrijden in Peking zodat hij met zijn club kan aantreden in de derde voorronde van de Champions League. Na de loting voor die derde en laatste voorronde van het kampioenenbal (op 1 augustus, nvdr) zal de Belgische Voetbalbond in samenspraak met het bestuur van de Rouches samenzitten om tot een compromis te komen. Het meespelen van Fellaini op de Spelen hangt met andere woorden af van de sterkte van de tegenstander van de Luikenaars in de laatste voorronde en of ze eerst thuis of op verplaatsing spelen. "Waarom ik Axel Witsel (bij Standard ploegmaat van Fellaini) niet selecteerde? Ik had de afspraak gemaakt dat ik niet meer dan twee spelers van een ploeg selecteerde die de voorronde van de Champions League moet afwerken en ik opteerde voor Mulemo en Fellaini", verduidelijkte de Sart.

Dinsdag werd ook duidelijk dat René Vandereycken, de bondscoach van de Rode Duivels, niet mee naar China afreist. "Het was de bedoeling dat ik meer betrokkenheid wou, omdat er veel A-spelers in de olympische selectie zitten. Aangezien er echter een beperkt aantal accreditaties zijn, ga ik niet mee. Die beslissing was trouwens al enkele weken geleden genomen", verzekerde Vandereycken.

Doelmannen:
Logan Bailly, Yves De Winter, Ma-Kalambay

Verdedigers:
Ciman, Sepp De Roover, Vincent Kompany, Landry Mulemo, Sebastien Pocognoli, Thomas Vermaelen, Jan Vertonghen

Middenvelders:
Marouane Fellaini, Faris Haroun, Maarten Martens, Vadis, Jeroen Simaeys, Anthony Vanden Borre,

Aanvallers:
Moussa Dembele, Tom De Mul, Stijn De Smet, Roland Lamah, Kevin Mirallas, Guiseppe Rossini

Programma:

Maandag 21 juli:
15u00: Training in het Nationaal Voetbalcentrum Euro 2000 In Tubeke
16u45: Persconferentie van de coach
17u00: Perscontact met de spelers

Dinsdag 22 juli:
16u30: Training in het stadion van KRC Genk
17u45: Persconferentie van de coach
18u00: Perscontact met de spelers

Woensdag 23 juli:
20u30: Wedstrijd België - Nederland om 20u30 in het stadion van KRC Genk

Donderdag 24 juli:
10u30: Training (locatie nog te bepalen)

Vrijdag 25 juli:
17u30: Training in het Nationaal Voetbalcentrum Euro 2000 In Tubeke
19u15: Persconferentie van de coach
19u30: Perscontact met de spelers

Zaterdag 26 juli:
10u45: Overbrengen naar de luchthaven van Zaventem
13u00: Vertrek naar Peking

Zondag 27 juli:
05u10: Aankomst in Peking
10u45: Vertrek naar Yantai
11u55: Aankomst in Yantai

De oefenwedstrijd op Chinese bodem tegen Nigeria, die gepland was voor 2 augustus in Wuhan, gaat niet door. De Chinese autoriteiten gaven daar geen toestemming voor. Er wordt gezocht naar een andere tegenstander, op een andere locatie.

De Belgische olympische ploeg speelt in de groepsfase (groep C) van het olympisch toernooi tegen Brazilië (donderdag 7 augustus om 11u in Shenyang), China (zondag 10 augustus om 13u45 in Shenyang) en Nieuw-Zeeland (woensdag 13 augustus om 13u45 in Shanghai).