Fortis ontkent dat het een nieuwe kapitaalsverhoging overweegt. Op basis van speculaties hierover was de koers van het aandeel met 18 procent gekelderd, maar na een mededeling van de bank werd de schade sterk beperkt, en sloot uiteindelijk 11,41 procent lager op 8,46 euro.
Behalve over de kapitaalsverhoging doken ook geruchten op over het mogelijk vertrek van voorzitter Maurice Lippens. Het aandeel zakte even onder de 8 euro was bijna gehalveerd in vergelijking met 30 dagen geleden.

In een mededeling, verspreid rond 17 uur probeerde Fortis de beleggers tot bedaren te brengen. Fortis meldt dat op een bijeenkomst van vorige week is besloten dat de maatregelen die eind juni zijn getroffen om het kapitaal te versterken, voldoende zijn. Een nieuwe kapitaalverhoging is dan ook niet op komst, aldus de bank.

In dezelfde mededeling worden ook geruchten over een nakend vertrek van voorzitter Maurice Lippens tegengesproken. De raad van bestuur heeft hem op de zitting van vorige week nog gevraagd aan te blijven, aldus Fortis.

Vanmorgen werd ook bekend dat Fortis het onderwerp is van een onderzoek door de Nederlandse Autoriteit Financiële Markten (AFM). Fortis zegt volledige medewerking te geven aan dit onderzoek.

De AFM was het onderzoek al gestart voordat de Nederlandse Vereniging van Effectenbezitters (VEB) de waakhond afgelopen weekend per brief opriep naar de gang van zaken bij Fortis te kijken.

Ook de Belgische beurswaakhond CBFA doet een onderzoek naar de gebeurtenissen bij bank-verzekeraar Fortis. Het gaat om een routineonderzoek, zo benadrukt de Commissie voor het Bank-, Financie- en Assurantiewezen.

'In het kader van het toezicht op genoteerde ondernemingen doen we in geval van een marktincident altijd een analyse van wat er gebeurd is', zegt een woordvoerster van de CBFA. 'Daarbij kijken we of de informatie die openbaar gemaakt moest worden, ook openbaar gemaakt is.'

Ten slotte heeft Fortis dinsdag nog af te rekenen met een negatief rapport van het Britse beurshuis Fox Pitt-Kelton, dat zijn advies voor de bank-verzekeraar verlaagde.

Door de koersval van Fortis gaan ook de andere Brusselse bankwaarden onderuit. Dexia dondert met 5,73 procent omlaag tot 8,06 euro. Beleggers vrezen dat Dexia de volgende in rij is om een kapitaalverhoging door te voeren, al heeft topman Axel Miller dat tot dusver steeds ontkend.

Ook speelt er voor Dexia een negatief rapport van Société générale. Dat heeft zijn koersdoel met 30 procent verlaagt, van 22,2 naar 15 euro per aandeel. Bovendien houdt Socgen er rekening mee dat Dexia een kapitaalverhoging van 2,3 miljard euro nodig heeft. Het koopadvies blijft wel behouden.

KBC gaat ten slotte 4,93 procent lager.