Gratis met tram en bus in Gent dankzij staking
In de regio Gent rijden passagiers dinsdag gratis met de tram en de bus. ACV-Openbare Diensten organiseert namelijk een betaalstaking. De christelijke vakbond wil technische problemen met de betaalautomaten aan bus- en tramhaltes aankaarten.
'De problematiek duurt nu al vijf jaar, klinkt het bij Peter Wieme van ACV-OD. Drie jaar geleden al lieten we weten dat op het moment dat de automaten veel gebruikt worden, ze defect raken', aldus Wieme. 'Er worden nu tijdelijk meer manschappen ingezet, maar wij willen een structurele oplossing.'

Volgens de vakbond vrezen de chauffeurs dat het mankement agressie uitlokt. Reizigers die niet bediend worden door de automaat vieren hun frustratie bot op de bestuurder, die er ook niets aan kan doen, aldus Wieme.

'Het zijn vooral de grote automaten die soms technische problemen hebben', geeft Isabelle Colbrandt van De Lijn Oost-Vlaanderen toe. 'Maar de techniek van die toestellen is zo complex dat we niet altijd zelf de mankementen kunnen oplossen. Bovendien hebben we soms af te rekenen met vandalisme.'

De reiziger ondervindt door de vakbondsactie geen hinder. Dinsdagochtend wordt er overleg gepleegd. 'Zolang er geen oplossing uit de bus komt, gaat de betaalstaking door', aldus Wieme.