BRUSSEL - België krijgt geen gouden aandeel in de energiegroep Suez-GDF, het nieuwe Franse fusiebedrijf dat de Belgische energiemarkt domineert. Dat schrijft De Tijd. Zo’n gouden aandeel was nochtans afgesproken in de Pax Electrica II, een geheel van engagementen van Suez en de Belgische regering.
Premier Yves Leterme kreeg begin mei, tijdens een bezoek aan Parijs, van president Nicolas Sarkozy nog de belofte dat er gouden aandeel voor België zou komen. In het prospectus over hun fusie schrijven Suez en Gaz de France (GDF) nu dat zo’n gouden aandeel voor België wettelijk niet mogelijk is.

Belgische politieke kringen reageren verbaasd. 'Dat een gouden aandeel wettelijk niet mogelijk zou zijn, is nonsens', luidt het. Er wordt verwezen naar de Pax Electrica II, waarin Suez-topman Gérard Mestrallet beloftes had gedaan. 'Het gouden aandeel moet de Belgische belangen verzekeren, zoals ook het Franse gouden aandeel de Franse belangen moet verzekeren', staat letterlijk in de Pax Electrica.

Uit discreet overleg tussen de Belgische regering en de Europese Commissie bleek eerder dat scenario’s voor een gouden aandeel denkbaar zijn om de Belgische energiebevoorrading te verzekeren. Vanuit Parijs is meermaals bevestigd dat België een gouden aandeel zou kunnen krijgen, maar blijkbaar heeft de Belgische regering het dossier wat verwaarloosd.

Suez en Gaz de France wijzen er wel op dat België zijn gouden aandelen in de gasbedrijven Distrigas en Fluxys en de Electrabel-dochter Synatom behoudt. Maar daarmee heeft België nauwelijks iets te zeggen in de groep.