Platenlabel dEUS onderneemt stappen tegen De Morgen en Le Soir
Universal Music België gaat stappen ondernemen tegen De Morgen en Le Soir. Die kranten schonden een embargo door een interview met dEUS-frontman Tom Barman te publiceren vóór 15 april. 'De kranten hebben een contract getekend en dat niet gerespecteerd', zegt Niels Dierckx, directeur marketing van Universal.
Twee weken geleden mochten de Belgische journalisten Tom Barman interviewen over Vantage point, de nieuwe dEUS-plaat. Ze moesten een contract ondertekenen waarin ze Universal Music België, de platenmaatschappij van de band, beloofden niets te publiceren voor 15 april. Op het embargo rustte een dwangsom van 25.000 euro.

De Morgen publiceerde het interview maandag 14 april; Le Soir deed het de zaterdag voordien al. Le Soir noemde het embargo 'een aanval op de persvrijheid', en lapte het daarom aan zijn laars. Yves Desmet, de politiek hoofdredacteur van De Morgen, zei dat de krant 'principieel niets heeft tegen embargo's als ze op regelmatige wijze tot stand komen', maar dat 'het wurgcontract van Universal één stap te ver is'.

Universal veegt die argumenten van tafel en gaat juridische stappen ondernemen. 'We hebben niemand verplicht om het contract te tekenen', aldus marketingdirecteur Niels Dierckx, maar 'ze hebben het getekend en geschonden'. Welke stappen er juist ondernomen worden, wilde hij niet kwijt.

Yves Desmet is er alvast van overtuigd dat De Morgen voldoende argumenten heeft om de dwangsom niet te betalen. 'Desnoods vechten we het uit voor de rechtbank', zei hij dinsdag.

De Standaard en Het Nieuwsblad respecteerden het embargo en publiceerden het interview dinsdag.