BRUSSEL - Eurocommissaris voor Externe Betrekkingen Benita Ferrero-Waldner hoopt tegen volgende maand de herneming van rechtstreekse budgettaire steun aan de Palestijnse Autoriteit op de Europese agenda te zetten. Dat heeft ze maandag bevestigd na afloop van een bijeenkomst van de ministers van Buitenlandse Zaken van de Europese Unie.
Ferrero-Waldner pleegde maandag in Brussel uitgebreid overleg met de Palestijnse minister van Buitenlandse Zaken Ziad Aboe Amr en was na afloop tevreden over de vooruitgang die de Palestijnse regering van nationale eenheid heeft geboekt. De EU eist dat de Palestijnse regering een nieuwe, transparante rekening opent met het oog op de herneming van rechtstreekse budgettaire steun aan Ramallah. 'Er zijn nog enkele technische problemen, maar ik hoop dat we er volgende maand over kunnen praten', zei Ferrero-Waldner.

De EU schrapte vorig jaar de rechtstreekse financiële transfers aan de Palestijnse Autoriteit nadat de radicale islamitische beweging Hamas een nieuwe regering had gevormd. Hamas wordt door de Unie als een terroristische organisatie bestempeld. Sinds het aantreden van een regering van nationale eenheid eerder dit jaar onderzoekt de EU echter hoe ze haar financiële steun opnieuw kan opvoeren. Het openen van een speciale rekening is één van de voorwaarden.

De Duitse buitenlandminister en huidig EU-voorzitter Frank-Walter Steinmeier bevestigde dat de Europese Unie 'zich bewust is van haar verantwoordelijkheid, zowel politiek als financieel'. 'Maar het zou makkelijker zijn onze partners te overtuigen indien de taal van de Palestijnse Autoriteit aan het adres van Israël niet ambigue zou zijn', voegde hij eraan toe. Hamas weigert nog steeds zich uit te spreken voor de erkenning van Israël.

De ministers van Buitenlandse Zaken van de Unie wisselden maandag in Brussel van gedachten over de situatie in het Midden-Oosten met een delegatie van de Arabische Liga. De Europeanen gaven hun steun aan het nieuwe vredesinitiatief van de Arabische Liga. 'De Arabische landen zijn vastberaden een vredesakkoord te bereiken', zo verzekerde de Saoedische minister van Buitenlandse Zaken, prins Saoed al-Faycal. Secretaris-generaal Amr Mousse van de Liga beklemtoonde dat er geen tijd te verliezen is en dat 2007 een cruciaal jaar wordt. 'Wij zijn bereid toe te geven, als het andere kamp dat ook is', besloot hij.