Ubizen gaat op in Verizon
BRUSSEL - Ubizen, het netwerkbeveiligingsbedrijf van de Leuvense ondernemer Stijn Bijnens, maakt sinds ruim drie jaar deel uit van de Amerikaanse beveiligingsspecialist Cybertrust. Die laatste wordt nu zelf een onderdeel van Verizon Communications, de tweede grootste telecomgroep in de VS. Dat maakten beide bedrijven maandag bekend. De financiële details van de overname werden niet gepubliceerd.
De overname van Cybertrust is een illustratie van de toenemende grensvervaging tussen de telecomsector en de IT- en internetbranche. De klassieke telecombedrijven, zoals Verizon of het Britse BT, zijn de voorbije jaren steeds actiever geworden in IP-gebaseerde datanetwerken om de terugval van inkomsten uit klassieke telefonie op te vangen. Via overnames proberen ze die nieuwe activiteit ook te versterken met allerlei ondersteunende diensten, zoals beveiliging.

De overname is het voorlopige hoogtepunt in een hele reeks fusies en overnames in netwerkbeveiliging. Eerder nam de Amerikaanse data-opslagspecialist EMC het bedrijf RSA Security over, terwijl de IT-reus IBM zich versterkte via de overname van Internet Security Systems (ISS).

Volgens het onderzoeksbureau Frost& Sullivan zullen Verizon Business (de zakendivisie van Verizon) en Cybertrust samen de wereldwijde marktleider worden in netwerk- en internetbeveiliging, met een marktaandeel van 7,7%. IBM en ISS komen samen aan 7,5%.

Verizon richt zich vooral op multinationale bedrijven die één dienstenleverancier zoeken voor hun wereldwijde ICT-noden. De groep staat ook sterk in de financiële sector en de publieke sector.