Tussen Neufchâteau en Leglise zijn opnieuw putten in het asfalt. De snelweg is pas vernieuwd.
BRUSSEL. Over een lengte van twaalf kilometer heeft de autosnelweg E411 op 150 plaatsen putten in het asfalt. Hetzelfde heeft zich vorig jaar al eens voorgedaan. In de beide gevallen gaat het om wegdek dat net is vernieuwd.

De oorzaak staat volgens de woordvoerster van de verantwoordelijke minister Michel Daerden nog niet vast. 'Er is ofwel een probleem met de mengeling van de asfalt ofwel is er iets fout gelopen bij het leggen ervan', aldus woordvoerster, Laetitia Naklicki. 'In ieder geval houden wij de firma die de wegenwerken heeft uitgevoerd, verantwoordelijk. De herstellingen moet zij dan ook op eigen kosten uitvoeren. Dit zal het Waalse Gewest niets kosten.'

Ook de defecten van vorig jaar heeft de firma op eigen kosten hersteld. 'Maar nu is het de laatste keer dat er kleine herstellingen worden gedaan. Als er zich nog mankementen voordoen, moet de hele vernieuwing van het wegdek worden overgedaan, volledig op kosten van de firma. We gaan niet blijven kleinschalige reparaties uitvoeren.'

De E411 — die Brussel met Namen verbindt en in de E25 richting Luxemburg overloopt — is vooral bekend als uitvalsweg naar het zuiden tijdens de vakantiemaanden. Die uittocht verliep de voorbije drie zomers moeizamer vanwege de grootschalige wegwerkzaamheden. Tussen 2004 en 2006 is 2,6 miljoen vierkante meter wegdek vernieuwd. Zeven vierkante meter daarvan bestaat volgens het kabinet-Daerden nu uit putten, als je alle 150 zones samenlegt.

Veel hinder van de herstellingswerken zouden autobestuurders normaal gezien niet ondervinden. Met een mobiel werf zouden vier tot vijf dagen volstaan. De snelweg moet niet dicht.

Michel Daerden (PS) benadrukt dat hij bij zijn aantreden als Waals minister van Openbare Werken een snelweg heeft geërfd die in slechte staat was. Dat blijkbaar niet alles even vlot is verlopen, wijt de minister aan de vele betrokkenen bij de wegwerkzaamheden.