Petacchi geëmotioneerd na ritwinst in Giro
De Italiaan Alessandro Petacchi heeft maandag de derde etappe in de Ronde van Italië gewonnen, een rit over 195 km van Barumini naar Cagliari. In een nieuwe massasprint was Petacchi sneller dan de Duitser Robert Förster en de Argentijn Maximiliano Richeze, en hij behaalde zo zijn 20ste Giro-ritzege.
Robbie McEwen, de winaar van de sprint op zondag, werd pas vierde. De Italiaan Enrico Gasparotto(Liquigas) neemt de leiderstrui weer over van zijn land- en ploeggenoot Danilo Di Luca.

De massaspurt kwam er nadat de Rus Mikhail Ignatiev en de Italiaan Giovanni Visconti pas in de straten van Cagliari, op vier kilometer van de aankomst gegrepen waren. De twee waren er kort na de start vandoor gegaan, in het gezelschap van de Italiaan Elio Aggiano en de Fransen Alexandre Pichot en Mickaël Buffaz, die later de rol moesten lossen.

De renners van Milram moesten al vroeg in actie komen om de vlucht ongedaan te maken, zodat Petacchi in de slotkilometers niet meer op zijn trein kon rekenen. Toch klaarde hij de klus. De Australiër Robbie McEwen, zondag winnaar van de eerste rit in lijn, werd ingesloten en moest met een vierde plaats vrede nemen.

Thor Hushovd kon helemaal niet meespelen voor de ritzege. De Noor ging in de spurt tegen de vlakte, maar kon de aankomst wel nog op eigen kracht bereiken.

Petacchi was erg geëmotioneerd na zijn ritzege. Het was al een tijdje geleden dat de Italiaan nog eens een grote zege geboekt had. Vorig jaar kwam hij in de derde etappe van de Giro ten val en brak hij daarbij zijn linkerknieschijf.

Alessandro Petacchi: 'Mooiste van de twintig'

'Eindelijk', juichte Alessandro Petacchi. 'Toen ik in de Giro van vorig jaar mijn knieschijf brak op weg naar Namen dacht ik dat ik nooit nog een rit in een grote ronde zou kunnen winnen. Het heeft bloed, zweet en tranen gekost, maar het is nu toch allemaal de moeite geweest. Gelukkig heb ik me niet laten ontmoedigen na mijn nederlaag van zondag en is ook de ploeg in mij blijven geloven. Dit is mijn twintigste ritwinst in de Giro, maar na de ellende die ik meegemaakt heb, is het veruit de mooiste. Ik wil deze zege opdragen aan mijn vrouw, Anna Chiara, en aan twee vrienden, Michele Bartoli en iemand wiens naam ik niet zal noemen, maar hij weet dat ik aan hem denk.'

Robbie McEwen: 'Kreeg te laat de ruimte'

Robbie Mc Ewen werd ingesloten in de sprint en moest met de vierde plaats vrede nemen. 'Ik kreeg te laat de ruimte om me op gang te trekken', aldus de Australiër. 'Daarom had het geen zin om echt aan te dringen tot op de streep. Gelukkig had ik mijn overwinning al binnen.'