Zilveren herdenkingsmunt van 20 euro voor Hergé
BRUSSEL - Ter gelegenheid van de viering van de honderdste geboorteverjaardag van Hergé hebben de Koninklijke Munt van België en Moulinsart, de Belgische N.V. die de belangen van de erven van de stripauteur waarneemt, maandag een zilveren herdenkingmuntstuk van 20 euro uitgegeven.
In 2004, ter gelegenheid van de 75ste verjaardag van Kuifje, werkten beide huizen al eens een eerste keer samen voor de uitgave van een nu al felbergeerd zilveren munstuk van 10 euro.

Op de voorzijde van de 20-euromunt prijkt een zelfportret van Hergé, dat hij gebruikte in het panoramisch beeld onderaan pagina 38 van het album 'De scepter van Ottokar', en van Kuifje. In die tekening heeft Hergé zichzelf afgebeeld in groen gala-uniform in het gezelschap van Edgar P. Jacobs, de geestelijke vader van Blake en Mortimer.

Belgique, België, Belgien

Op de keerzijde staan de gebruikelijke gravures: de landkaart van de Europese Unie, met rechts, willekeurig geschikt, de twaalf sterren die de EU symboliseren, de waardeaanduiding 20 euro en de datum 2007; links de drietalige landsaanduiding BELGIQUE-BELGIE-BELGIEN.

De gravures zijn het werk van Luc Luyckx, ontwerper van de gemeenschappelijke zijde van de eurostukken en werden goedgekeurd door het bedrijf Moulinsart.

Beperkte oplage

De prijs van het zilveren muntstuk 49 euro en, net als met de Kuifjesmunt van 10 euro uit 2004, zullen wereldwijd slechts 50.000 exemplaren worden uitgegeven.

Gezien het succes van de vorige munt, die pijlsnel de deur uitging, zal de Koninklijke Munt van België ter gelegenheid van de Hergé-tentoonstelling in het Brusselse stadhuis op dinsdag 22 mei dit nieuwe muntstuk van 10.30 tot 17.00 uur te koop aanbieden in het lokaal recht tegenover de ingang van het stadhuis.

Voorts kan het 20 euro muntstuk '100 jaar Hergé' schriftelijk, per post, per fax of via de internetsite www.europemint.eu besteld worden bij de Koninklijke Munt van België, Afdeling Mailing, Pachecolaan 32, 1000 Brussel (02/221.07.11 - fax 02/221.07.71)